Ak ste ešte nejedli, rozhodne nečítajte!
09 | 04 | 2025 I Ivan Brožík/TA SR

Medzinárodná kuchárska súťaž Gastro Erasmus 2025, ktorá sa konala uplynulý víkend v tureckom Manavgate, priniesla historický úspech Strednej odbornej škole (SOŠ) hotelovej v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Informoval o tom riaditeľ školy Pavol Hudáček. Na súťaži sa stretlo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy.

„Cieľom súťaže je maximalizovať zručnosti účastníkov a poskytnúť im platformu na medzinárodné porovnanie schopností. Podujatie dokázalo spojiť gastronómiu, kultúru a európskeho ducha v atmosfére zdravej súťaživosti a veľkého nadšenia,“ podotkol Hudáček. Spolu s majstrom odbornej výchovy Marekom Pajerom priviedli do súťaže troch študentov kuchárskeho odboru Viktóriu Orolínovú, Jozefa Babušu a Lukáša Hovanca. Ich nasadenie, technika a vášeň pre kulinárske umenie boli ocenené štyrmi zlatými medailami.

 O víťazoch rozhodovala medzinárodná porota zložená z renomovaných odborníkov na gastronómiu z Bulharska, Švédska, Turecka a Veľkej Británie. Posudzovali jedlá na základe chuti, techniky práce, kreativity, estetiky a prepojenia s kultúrnym dedičstvom.

„Babuša získal hlavnú pozornosť v kategórii 'hlavné jedlo'. Svoje sous vide jahňacie kotlety v panko strúhanke so slovenskými džatkami, obohatenými bylinkovým maslom a redukciou mäsového jus, pripravil s takou precíznosťou a chuťovou vyváženosťou, že mu porota jednohlasne udelila dokonalé skóre 100 bodov. Tento ohromujúci výkon mu priniesol nielen zlatú medailu, ale aj titul absolútneho víťaza kategórie. Navyše, ako jediný účastník získal špeciálne ocenenie od executive šéfa - gravírovanú šabľu so svojím menom,“ uviedol Hudáček.

 Orolínová v kategórii „jedlá z rýb“ získala ocenenie za roládu zo sumca, podávanú s restovaným zemiakovými variáciami a limetkovou omáčkou. Zároveň má titul absolútnej víťazky v danej kategórii. Hovanec triumfoval v kategórii „cestoviny“ so svojimi domácimi raviolami plnenými bryndzou a slovenskými lesnými hubami na smotanovo-cesnakovej omáčke. Slovenskí študenti predviedli svoju súhru aj v tímovej kategórii, kde pripravili trojchodové menu. „Odborníci ocenili prepracované technické detaily, vysokú estetiku a harmonické chute menu, čo im prinieslo zlaté pásmo a tretie miesto spomedzi 23 súťažných tímov,“ dodal riaditeľ.

Účasť na Gastro Erasmus 2025 bola podľa neho nielen o kulinárskom súperení, ale aj o budovaní medzinárodných vzťahov a zdieľaní kultúr či zážitkov. Riaditeľ zhodnotil, že žiaci skvele reprezentovali školu, Slovensko i región. „Tento úspech je dôkazom kvality a nadšenia, ktoré do výučby vkladáme a tiež obrovským povzbudením. Nie je to len o medailách, ale aj o rozvoji ich osobnosti a medzikultúrnych skúsenostiach,“ uzavrel Hudáček.

Bezplatná právna pomoc bude dostupnejšia
Avizuje to na sociálnej sieti minister spravodlivosti Boris Susko. Minister informuje, že "parlament schválil novelu zákona o poskytovaní právnej pomoci, ktorá výrazne rozširuje okruh ľudí oprávnených na bezplatnú alebo finančne zvýhodnenú právnu... Čítať ďalej
09 | 04 | 2025 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik