Šokujúce MENU z medveďa v tatranskej kolibe: Olympionik vysvetľuje náhle stiahnutie z ponuky. TOTO je dôvod!
22 | 11 | 2024 I Eka Balaskova

V období Dušičiek Slovensko šokovala správa o reštaurácii, v ktorej ponúkajú medvedie špeciality. Guláš, nátierku z oškvarkov, či iné špeciality, si v kolibe v Tatranskej Štrbe na nejaký čas nedáte. Prevádzkovateľom koliby Žerucha je bývalý biatlonista Pavol Hurajt. Ten avizuje, že mäso z medveďa má uložené v mrazničke, kde si počká na sezónu. Ide o medveďa, kvôli ktorému ochranári dokonca podali trestné oznámenie. To však nie je dôvod „stiahnutia“ medveďa z menu...

Kolibu si po trestnom oznámení z iniciatívy My sme les „podalo“ niekoľko kontrol.

„Čakáme ešte na výsledky kontroly Inšpekcie životného prostredia, ale všetko, čo po nás požadovali, sme im predložili,“hovorí pre portál čas.sk Hurajt. Ten nerozumie rozruchu, ktorý ponuka jeho koliby vyvolala. Prečo teda mäso uskladnili?

Hlavne preto, že teraz je také medziobdobie s menším počtom zákazníkov a ide o naozaj exkluzívnu a limitovanú ponuku. Akonáhle sa začne sezóna, medvedie pochúťky opäť zaradíme do ponuky,“ sľubuje bývalý olympionik.

Predložili všetky povolenia

„Mäso sme nadobudli legálnou cestou. Nie je z TANAP-u, ale z poľovného združenia a máme k nemu všetky náležité a potrebné potvrdenia a povolenia,“ upozornil Hurajt.

„Dňa 5. novembra vykonali odborní pracovníci RÚVZ Poprad úradnú kontrolu potravín vo vami spomínanej prevádzke. Úradná kontrola bola zameraná na vysledovateľnosť mäsa z medveďa hnedého, ktorý bol v prevádzke ponúkaný ako pokrm - špeciálne menu medvedí guláš. Kontrole boli predložené nadobúdacie doklady a výsledok laboratórneho vyšetrenia voľne žijúcej zveri Veterinárnym ústavom vo Zvolene v zmysle platnej legislatívy,“  informovala Mária Václavová, vedúca oddelenia hygieny, výživy a bezpečnosti potravín RÚVZ s tým, že kontrola nezistila žiadne pochybenie prevádzkovateľa.

Pod Tatrami varia z MEDVEĎA! Zákazníci v ŠOKU, úrady v POZORE
Kulinárska ponuka tatranskej koliby v Štrbe vyvolala počas dušičkového víkendu poriadny rozruch. Do denného menu zaradili netradičné špeciality z medvedieho mäsa. Ide pritom o chráneného živočícha, s ktorým je obchodovanie bez špeciálnych povolení... Čítať ďalej
11 | 11 | 2024 | Bari Zajačková

Ako vyzerá správny postup?

Nový čas zistil, že medveď, ktorého mäso bolo ponúkané, bol odlovený v okrese Liptovský Mikuláš, prehliadol ho veterinár a vzorka bola laboratórne podrobená testom na parazitárne ochorenie trichinelóza. Až následne bolo možné použiť ho na spracovanie a ponúknuť na konzumáciu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik