Počas letov sa denne vyprodukujú tony odpadu od jednorazových plastov cez množstvo obalov až po neskonzumované jedlá a nápoje. Letiská a letecké spoločnosti tak čelia veľkej environmentálnej výzve. TASR o tom informovala organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.
Priemerný cestujúci podľa Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov vyprodukoval v leteckej doprave za minulý rok približne 1,43 kilogramu odpadu na let, z čoho 20 percent tvorili nedotknuté potraviny a nápoje. Ročne je to šesť miliónov ton odpadu z jedla, ktorý by dokázal naplniť takmer 12.000 olympijských bazénov. "Letecké spoločnosti čelia prísnym hygienickým predpisom a v snahe zabrániť šíreniu rôznych chorôb sa nespotrebované jedlá a potraviny nemôžu znovu použiť, napríklad pri ďalšom lete. Všetko jedlo, ktoré cestujúci počas letu nedojedia, sa považuje za kontaminované a musí sa po pristátí okamžite zlikvidovať," vysvetlil Envi-Pak.
Okrem odpadu z jedla a jednorazových riadov vzniká odpad aj pri používaní jednorazových slúchadiel alebo diek. Deky síce nie sú určené iba na jedno použitie, ale pre hygienické normy sú podľa organizácie vždy zabalené v plastovom obale. Na toaletách sú to obrúsky, zvlhčovače vzduchu alebo obaly s hygienickými a kozmetickými potrebami, uviedla.
Každý človek môže podľa OZV znížiť svoj vlastný odpad počas cestovania. Odporúča používať jeden plastový pohár na nápoje počas celého letu a nosiť si vlastnú fľašku, ktorá sa dá naplniť z pitných fontán na letisku alebo priamo počas letu. "Ak je to možné, spárujte si vlastné Bluetooth slúchadlá s In-flight entertainment systémom priamo v lietadlách," radí.
Envi-Pak pokračuje, že cestujúci si so sebou môžu na palubu priniesť vlastné hygienické potreby v malých cestovných nádobách na opätovné použitie, a to podľa predpisov jednotlivých leteckých spoločností. Taktiež si môžu doniesť vlastné občerstvenie v opakovane použiteľných nádobách.
"Noste so sebou 'zero-waste' cestovnú súpravu pre vaše potreby a pohodlie, zbaľte si opakovane použiteľnú slamku, príbor, šálku či vlastnú deku," priblížila organizácia. Doplnila, že cestujúci si môžu z ponuky jedál vybrať vegetariánske a vegánske jedlá, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu. "Odmietnite akékoľvek potraviny, ktoré viete, že neskonzumujete. Na vašom tanieri tak neskončí niečo, čo nechcete," odporúča Envi-Pak. Check-in si podľa neho môžu ľudia urobiť online, aby sa vyhli papierovým verziám palubných lístkov.
Riaditeľka komunikácie Envi-Paku Katarína Kretter tvrdí, že alternatívou do budúcnosti môžu byť biologicky rozložiteľné materiály, ktoré sú však drahšie ako plast. "Okrem toho sa viaceré letecké spoločnosti snažia minimalizovať odpad využívaním recyklovateľných alebo opakovane použiteľných materiálov na balenie jedál, ale aj zavedením inovatívnych riešení," podotkla. Kretter dodala, že letecký priemysel je odvetvie, kde sa akékoľvek environmentálne zmeny odzrkadľujú pomaly, pretože podliehajú rôznym medzinárodným pravidlám a zákonom.
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik