TOTO rodičov poteší! Finančná injekcia pre rodiny prvákov
31 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Rodičia prváčikov sa môžu tešiť na viac ako 100 eur navyše k bežnému prídavku na dieťa. Ako informuje ústredie práce na svojom webe, štát pokračuje v podpore rodín pri nástupe detí do školy. Kto má nárok na zvýšený príspevok a koľko peňazí vlastne dostanete?

Finančná injekcia pre rodiny prvákov

Nástup do školy je pre každú rodinu veľkou udalosťou, ale aj finančnou záťažou. Práve preto sa štát rozhodol pomôcť rodičom prvákov jednorazovým zvýšeným prídavkom na dieťa.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš to komentuje slovami: "Vstup do školského života je veľkým krokom pre celú rodinu. Spája sa s ním nielen radosť zo štartu novej etapy, ale aj nápor na rodinný rozpočet. Práve pre zvládnutie nákladov súvisiacich s nákupom základných školských potrieb je určený zvýšený prídavok na dieťa."

Koľko peňazí vlastne dostanete?

Celková suma, ktorú rodičia prvákov dostanú, bude 170 eur. Z toho:

  • 60 eur predstavuje bežný prídavok na dieťa
  • 110 eur je zvýšenie z dôvodu nástupu dieťaťa do prvého ročníka
Kedy môžete očakávať peniaze na účte?

Dobrá správa je, že o tento príspevok nemusíte žiadať. Bude vám vyplatený automaticky v októbri 2024.

Peter Ormandy, generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, k tomu dodáva: "Od začiatku vyplácania tohto zvýšeného prídavku na dieťa sme podporili už takmer 280-tisíc prvákov sumou viac ako 29 miliónov eur. Verím, že aj vďaka tejto finančnej pomoci od štátu sa mnohým rodinám podarilo zvládnuť zvýšené výdavky na začiatku školského života ich detí."

Výnimky a špeciálne prípady

Vo väčšine prípadov bude príspevok vyplatený automaticky. Existujú však situácie, kedy budete musieť o príspevok požiadať:

Ak poberáte prídavok na dieťa v inom členskom štáte EÚ, budete musieť podať žiadosť. Všetky potrebné informácie a tlačivá nájdete na webovom sídle Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Tento jednorazový zvýšený príspevok je viazaný výlučne na prvý nástup dieťaťa do školy. Je to vítaná pomoc pre rodiny, ktoré sa pripravujú na novú životnú etapu svojich detí.

Slováci pijú ako dúhy, nemocnice praskajú vo švíkoch!
Najnovšie štatistiky odhaľujú alarmujúci trend v slovenskom zdravotníctve. Psychiatrické oddelenia sa plnia pacientmi, ktorí si privodili problémy nadmerným pitím alkoholu. Experti bijú na poplach - situácia je vážnejšia, než sa zdá! Alkohol plní... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik