Ako je to s tým ruským plynom? Aj Európa ho kupuje stále viac
30 | 07 | 2024 I Milan Laca

Čína a Európa nakupujú čoraz viac ruského plynu.

Gazprom sa môže pochváliť novým rekordom v dodávkach plynu do Číny. Ale nielen Čína, ale aj Európa tento rok nakupujú viac ruského plynu. 

Rekord!

Gazprom oznámil, že 27. júla vytvoril rekord v denných dodávkach plynu do Číny cez plynovod Sila Sibíri. Dodávky prekročili denné zmluvné záväzky. V roku 2024 Rusko vyvezie do Číny rekordný objem plynu – asi 40 miliárd kubických metrov. Stane sa jeho najväčším dodávateľom. Ide o dodávky potrubím a LNG. Ďalších 10 miliárd kubických metrov dodajú vo forme LNG (skvapalneného).

Ako to vidia Ukrajinci? Problém - ropa
Fico sa vyhrážal veľvyslancovi Ukrajiny následkami za zablokovanie tranzitu ruskej ropy. Predseda vlády SR Robert Fico počas stretnutia s veľvyslancom Ukrajiny Myroslavom Kastranom pohrozil zastavením dodávok motorovej nafty na Ukrajinu, ak Kyjev... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Milan Laca
 

Pre Čínu obrovské množstvá 

Potenciál dodávok plynu do Číny v budúcnosti je viac ako 100 miliárd kubických metrov. „Do konca desaťročia by sa celkové dodávky do Číny v rámci existujúcich zmlúv mali zvýšiť na 48 miliárd kubických metrov za dobré ceny.  Dohoda o dodávke 50 miliárd kubických metrov ročne prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri - 2, môže kompenzovať približne 40 % stratených objemov vývozu Gazpromu do Európy.

Ani Európe sa nebridí

Rastú aj dodávky ruského plynu do Európy. Európska únia doviezla v máji 2024 približne o 30 % zemného plynu viac ako v septembri 2022. Plyn z Ruska sa do Európy dostáva tromi kanálmi – cez plynovod Turkish Stream, cez ukrajinský plynovod a po mori vo forme LNG. Dodávky do Európy rastú aj vďaka plynu cez plynovody.

Dobrý je aj skvapalnený

Skvapalnený ruský plyn ide najmä do Európy. Stále však  existuje riziko zákazu dodávok ruského plynu do Európy. Sankcie ešte neboli vyhlásené, no o možnom zákaze dodávok LNG sa v Európe už hovorilo. Európania s nimi však zatiaľ jednomyseľne nesúhlasili z pochopiteľných dôvodov – nechcú rast cien, nedostatok a energetickú krízu. Zákaz ruského LNG by mohol prísť skôr v dôsledku amerických, ako európskych sankcií. Spojené štáty už uvalili sankcie na nový ruský arktický projekt LNG 2 a zastavili dodávky z neho. Rovnakým spôsobom môže Washington uvaliť sankcie na už existujúce projekty – Jamal LNG, Cryogas-Vysotsk LNG a Port LNG.

Budú sankcie?

Spojené štáty nepotrebujú ruský LNG. Sankcie voči nemu však zavedú bližšie k roku 2026. V rokoch 2026–2030 dôjde k novej vlne spúšťania nových kapacít na skvapalňovanie plynu v USA, Katare a Austrálii a potom možno konkurenciu pre Európu bezbolestnejšie eliminovať z trhu.

Rusi chystajú pascu?

Rusko však možno chystá protiopatrenie. V západných médiách sa objavili neoficiálne informácie, že údajne neznáme osoby kupujú na svetovom trhu tankery na LNG a vytvárajú tieňovú flotilu v záujme Ruska. Vytvorenie takejto  flotily, lojálnej Rusku, môže byť realitou v rámci prípravy na možné zavedenie sankcií proti Jamal LNG. Ak Spojené štáty začnú vytláčať tento projekt z trhu, potom budú potrebné tankery na prepravu skvapalneného plynu na ázijské trhy.

.. a čo s Ukrajinou?

Nikto zatiaľ nemá odpoveď, čo sa stane s tranzitom plynu cez Ukrajinu, po skončení tranzitnej dohody v decembri 2024. Veľa bude závisieť od toho, kto bude zvolený za nového prezidenta USA. Ak však nikto nič neurobí, ak sa neprijmú žiadne rozhodnutia, tranzit môže pokračovať. Nová zmluva o tranzite plynu nie je potrebná. Ukrajina prijíma európsku legislatívu, podľa ktorej je povinná konať aukcie na rezerváciu tranzitných kapacít bez tranzitných dohôd. 

Poliaci odporúčajú Orbánovi odísť z NATO
Námestník ministra zahraničných vecí Poľska vyzval Maďarsko, aby vystúpilo z NATO do spojenectva s Ruskom. Teofil Bartoszewski komentoval vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána, že kroky západných krajín voči Rusku sú... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik