STVR je o niečo "národnejšia"
26 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Televízne a rozhlasové okruhy spadajúce pod STVR začali od júla každý deň o polnoci vysielať hymnu. STVR má podľa zákona povinnosť zaradiť ju v čase od 23.30 h do 00.30 h.

Portál ta3 s odvolaním na Refresher vo štvrtok informoval, že slovenské rádiá, ktoré podliehajú novému zákonu o STVR, hrali v noci zo stredy na štvrtok štátnu hymnu. Medzi rádiá patria napríklad Rádio Slovensko, Devín, Regina či FM.

Slovenská hymna je novou súčasťou vysielania rádií. Hrá ju Slovenský filharmonický zbor a v programe bude vždy medzi 23.30 až 00.30 h.

Portál napísal, že slovenská televízia zatiaľ hymnu v programe nemá, čo STVR vysvetlila v najnovšom vyjadrení.

Hymnu hrajú už od 1. júla

Vedúca Odboru komunikácie STVR Zuzana Vicelová pre ta3 ozrejmila, že hymnu hrajú všetky okruhy verejnoprávnej televízie už od začiatku júla, teda odvtedy, keď nadobudol účinnosť zákon o STVR.

“Všetky televízne a rozhlasové okruhy Slovenskej televízie a rozhlasu zaradili už od 1. júla 2024 do svojho vysielania štátnu hymnu, a to v čase medzi 23.30 h až 00.30 h v zmysle platného zákona,“ uviedla Vicelová.

Vysvetlila, že štátna hymna nie je samostatná relácia, ale ide o vysielanie z kategórie doplnkového programu. "Z tohto dôvodu nebolo vysielanie štátnej hymny publikované v programových prehľadoch,“ dodala na záver.

Najprv zmenili meno

Zákon o telerozhlase nerozdeľuje jednu verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie. Podľa ministerstva kultúry však vytvára podmienky na samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. 

Návrhom sa mení samotný názov verejnoprávneho média, podľa predkladateľov "súčasný spoločný názov inštitúcie pre slovenské verejnoprávne médiá Rozhlas a televízia Slovenska degraduje slovenský národ na región Slovensko, pretože namiesto prívlastku 'slovenský', 'slovenská' (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska". 

Maďarský minister Szijjártó vyniesol o Ukrajine! V súkromí hovoria niečo iné!
Frustrovaní z Orbána, frustrovaní z Trumpa, frustrovaní zo strachu, že všetci uvidia, akú neúspešnú stratégiu Európa pred dvoma a pol rokmi zvolila, zhrnul maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó náladu medzi predstaviteľmi... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik