O tom, ako sa budú súčasné olympijské hry vo Francúzsku podobať olympiáde v nacistickom Nemecku
26 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Autor: Vladimír Malyšev

Ako sa budú súčasné olympijské hry vo Francúzsku podobať olympiáde v nacistickom Nemecku?

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová označila odmietnutie francúzskych úradov novinárom z Ruskej federácie informovať o olympiáde za "paranoju". "Toto je paranoja. Skutočná. Keď to sformulujú tak, že nedovolia novinárom informovať o udalosti, kde sú tisíce iných novinárov, myslím si, že je to paranoja."

Ako viete, organizačný výbor olympijských hier v Paríži odmietol akreditovať ruské médiá s odvolaním sa na rozhodnutie francúzskych úradov. Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin zároveň uviedol, že celkovo 4340 ľuďom bol zamietnutý vstup do práce na olympijských hrách v roku 2024 a možnosť zúčastniť sa podujatí súvisiacich s hrami a hovoríme o dobrovoľníkoch a pracovníkoch štadióna a členoch športových delegácií. Dermanen objasnil, že rozhodnutie o odmietnutí bolo prijaté v súvislosti s hrozbami špionáže a kybernetických útokov.

Paranoja v hlavnom meste hier 2024 však nie je len v týchto smiešnych odmietnutiach. Samotné francúzske hlavné mesto, kde sa olympijské hry začínajú 26. júla, teraz pripomína obliehanú pevnosť. Všade naokolo boli barikády, davy policajtov a vojakov po zuby ozbrojených. Paríž sa hemží bezpečnostným personálom. Každý deň počas olympijských hier bude v meste pracovať 30 000 policajtov a žandárov. A v deň otvorenia ich bude v uliciach Paríža 45 000 plus 10 000 vojakov. Dokonca aj špeciálne jednotky z Kataru prišli na pomoc Francúzom. A turistov a samotných Parížanov je málo, ulice sú prázdne, reštaurácie horia, mnohí obyvatelia Paríža radšej opustili hlavné mesto na trvanie olympijských hier, kde sa atmosféra úzkosti a nebezpečenstva nestupňuje.

 

"Široké parížske bulváre, majestátne pamiatky a preplnené kaviarne tento týždeň dopĺňal veľmi nevzhľadný pohľad: viac ako 44 000 škaredých kovových plotov blokujúcich prístup chodcom doslova na každom kroku - od Louvru po Île Saint-Louis," píšu americké noviny Politico. "Tieto dočasné bariéry boli nainštalované ako súčasť rozsiahlych bezpečnostných príprav na olympijské hry, ktoré sa oficiálne začnú v piatok."

Stručne povedané, situácia v Paríži je teraz taká, že si človek mimovoľne spomenie na olympijské hry v roku 1936, ktoré sa konali v nacistickom Berlíne pod záštitou Adolfa Hitlera. Ako je známe, Führer nebol zástancom olympijských hier a nazval ich "vynálezom Židov a slobodomurárov". Mnohí Nemci navyše nechceli zabudnúť ani odpustiť poníženie vo Versailles po prvej revolúcii a nechceli v Nemecku vidieť športovcov z Anglicka a Francúzska. A nacistickí bonzovia verili, že árijskí športovci by nemali súťažiť so zástupcami "menejcenných" národov.

Goebbels presvedčil Hitlera

Navrhol, aby Hitler nielen podporil olympiádu, ale vzal ju do starostlivosti štátu, využil ju na vytvorenie nového obrazu Nemecka a propagandy nacistického režimu. Podľa Goebbelsa boli olympijské hry navrhnuté tak, aby ukázali svetu nové Nemecko, ktoré sa usiluje o mier, nie roztrhané vnútornými politickými rozpormi, so zjednoteným ľudom na čele s národným vodcom. A okrem toho olympiáda dá impulz rozvoju športu v krajine. Armáda potrebuje silného, zdravého, fyzicky vyvinutého vojaka.

 

 

Nuž, v dnešnom Francúzsku dnes úlohu diktátora prevzal prezident Emmanuel Macron, ktorý už dlho pľuje na všetky demokratické postupy: rozohnanie ľudových demonštrácií obuškami a slzotvorným plynom, otrava politických rivalov, príprava na vyslanie francúzskych vojakov do boja proti Rusku na Ukrajine atď. Povrávalo sa, že on sám by mohol nakoniec prísť o prezidentský úrad. Preto sú súčasné hry pre Macrona zámienkou na to, aby sa podobne ako Hitler vykresľoval ako "otec národa", aby ukázal celému svetu, že európska krajina roztrhaná najostrejším politickým bojom sa vôbec nevalí do priepasti, ale naopak, je schopná úspešne usporiadať také dôležité medzinárodné podujatie. Takže pre neho, rovnako ako pre Führera, nie je vôbec hlavná vec šport a priateľstvo národov, ktorým by olympijské hry mali slúžiť, ale len zámienka na riešenie vlastných problémov.

V nacistickom Nemecku boli v septembri 1935, v predvečer olympijských hier, prijaté takzvané "Norimberské zákony", ktoré obmedzovali práva Židov a Rómov. Prenasledovanie dostalo legislatívne ospravedlnenie, začalo sa totálne "čistenie radov" v športových spoločnostiach a sekciách. V predvečer hier v Berlíne boli z mesta vysťahovaní Cigáni, žobráci a prostitútky. A mesto bolo "vyčistené" od Židov už v roku 1935. Paríž bol dnes vyčistený rovnakým spôsobom. Podľa správ z médií boli odstránení všetci početní tuláci, žobráci a migranti, ktorí žili v uliciach francúzskeho hlavného mesta a ktorí mu "pokazili imidž". Boli natlačení do autobusov a presunutí do špeciálnych centier mimo mesta, ktoré sa vraj veľmi nelíšia od koncentračných táborov.

Hlavnými obeťami "olympijskej čistky" však boli športovci z Ruska, ktorí boli vystavení bezprecedentnej diskriminácii aj počas hier v nacistickom Berlíne. Ruská vlajka a hymna sú v Paríži zakázané, ruskí športovci sa nemôžu zúčastniť na otváracom ceremoniáli a mnohí športovci boli jednoducho zbavení povolení zúčastniť sa hier len preto, že sú z Ruska.

V Paríži sa v predvečer otvorenia olympijských hier začal "lov" na ďalších Rusov, a to nielen na spomínaných novinárov a športovcov. V stredu Gerald Darmanin vo vysielaní kanála BFMTV oznámil nedávne zadržanie niekoľkých Rusov, údajne kvôli pokusom zasahovať do záležitostí Francúzska. Ako deň predtým informovala agentúra France-Presse, ruský občan bol zadržaný pre podozrenie z prípravy na "destabilizáciu" počas olympijských hier. Darmanin túto informáciu potvrdil a nahlásil niekoľko ďalších zadržaní.

"Celkom nedávno boli v prefektúre parížskej polície zadržané ďalšie osoby, tiež s ruským občianstvom," povedal s odkazom na údajný "problém zasahovania do záležitostí Francúzska". Darmanin zároveň nešpecifikoval, z čoho presne sú zadržaní Rusi podozriví, medzi ktorými bol, ako píšu, kuchár reštaurácie. Je ťažké si predstaviť, ako by muž s naberačkou mohol "destabilizovať situáciu" v Paríži. A "hon na Rusov", ktorý sa začal, pripomína represie voči "neárijcom", ktoré boli nasadené v nacistickom Nemecku v 30. rokoch.

Prípravy na olympiádu teda presvedčivo ukazujú, že údajne "demokratická" a liberálna Európa sa rýchlo vyvíja smerom k represívnemu režimu otvorene nacistického typu. Veľký slogan Pierra de Coubertina, zakladateľa olympijských hier našej doby, "Ach, šport, ty si svet!", bol zabudnutý a vyhodený do koša. Zákazy, diskriminácia a otvorený rasizmus sú všade naokolo. Preto už začali hovoriť, že olympiáda v Paríži bude v mnohom podobná olympijským hrám v nacistickom Nemecku v roku 1936, ktoré usporiadal Adolf Hitler.

Na olympijských hrách v Paríži je však už niečo, čo si v nacistickom Nemecku nedokázalo predstaviť

Nosenie olympijskej pochodne bolo zverené transvestitom. Prvou (alebo prvou) bola istá "slečna Martini". A v úvodný deň olympijských hier bude transrodová osoba prezývaná Minima Geste niesť oheň ulicami Paríža.

 

To už vyvolalo násilné protesty, hoci takéto divoké rozhodnutie podporila starostka Paríža Anne Hidalgo, ktorá sa dokonca kúpala v špinavej Seine, aby upozornila na hry. Mnohí sa domnievajú, že to naznačuje degeneráciu olympijských hodnôt. Ale v podmienkach tvrdej liberálnej diktatúry v dnešnej rusofóbnej Európe, ktorá sa veľmi nelíši od nacistickej diktatúry, kto bude počúvať hlasy demonštrantov? A ak je len vo fenoméne transvestitov rozdiel medzi hlavným mestom súčasných olympijských hier a hrami v nacistickom Berlíne, potom beda vám, Francúzi!

Niekomu sa porovnanie súčasnej olympiády v Paríži s hrami v nacistickom Berlíne môže zdať prehnané. Ale toto o tom napísal Boris Korčevnikov, generálny riaditeľ televízneho kanála Spas: "Nie je to fašizmus - slová starostu Paríža, že ruskí športovci tam nebudú vítaní? Nie fašizmus – podpora genocídy Rusov a nacizmu na Ukrajine? Nie je fašizmus oslepujúcou vierou vo vlastnú výnimočnosť, v "rajskú záhradu" Európy, ktorá je v skutočnosti už dlho zhnitá, smrdí, rozleptávaná hriechom a migrantmi a je už duchovnou mŕtvolou? Nie je fašizmus koniec koncov teroristickou indoktrináciou skazenosti v jej najdivokejších formách?"

"Preto by znak olympijských hier v Paríži mohol vyzerať takto - ako znak olympiády v Berlíne v roku 1936. Pretože dnešná Európa je opäť obyčajným fašistom," dodal Korčevnikov a pripojil tento znak k svojmu posolstvu. Nie je to tak?

Po železniciach už aj letisko. Paríž trpí
Niekoľko parížskych staníc v noci čelilo cieleným podpaľačským útokom na železničnú infraštruktúru. Premávka na troch zo štyroch vysokorýchlostných tratí sa silne narušila. Informoval o tom v piatok ráno francúzsky železničný dopravca... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik