Maďarský minister Szijjártó vyniesol o Ukrajine! V súkromí hovoria niečo iné!
26 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Frustrovaní z Orbána, frustrovaní z Trumpa, frustrovaní zo strachu, že všetci uvidia, akú neúspešnú stratégiu Európa pred dvoma a pol rokmi zvolila, zhrnul maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó náladu medzi predstaviteľmi členských krajín Európskej únie. V rozhovore pre magazín Weltwoche hovoril o reakcii Európskej únie na mierové misie Viktora Orbána – mnohí predstavitelia Európy jeho misiu v súkromí chvália, vplyvu médií, aj o možnosti, že by sa v Spojených štátoch stal prezidentom Donald Trump.

V Bruseli sa stretli ministri zahraničných vecí členských štátov európskej únie. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre švajčiarsky magazín Weltwoche uviedol, že na rokovaní pochopil, že Európa je z väčšej časti veľmi frustrovaná takzvanou mierovou misiou Viktora Orbána. „Myslím, že dôvodom pre túto frustráciu je to, že európski politici na premiéra žiarlia, pretože sa ukázalo, že náš premiér je v súčasnej dobe posledný a jediný v Európe, kto môže osloviť významných hráčov globálnej politiky a globálnej bezpečnosti,“ povedal Szijjártó .

Maďarský premiér Orbán začiatkom júna hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ruským prezidentom Vladimirom Putinom, čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom aj bývalým prezidentom Spojených štátov a kandidátom na prezidenta v novembrových voľbách, Donaldom Trumpom. Ďalším z dôvodov pre frustráciu európskych politikov kvôli týmto Orbánovým stretnutiam je podľa ministra zahraničia Szijjártóa strach. "Majú strach, že sa stane úplne očividným všetkým v Európe, že v tejto vojne vykonávajú nielen zlú a neúspešnú stratégiu, ale aj stratégiu, ktorá Európe a Európanom spôsobila obrovské škody," dodal Szijjártó.

„Čím viac o tom hovoríme, čím veľkolepejšie túto pozíciu mierovej misie prezentujeme, tým je zrejmejšie, že posledné dva a pol roka z hľadiska stratégie Európskej únie úplne zlyhala,“ vyhlásil s tým, že európski politici sa túto skutočnosť snažia skrývať a Orbánova mierová misia im ich snahy komplikuje.

Európski diplomati dali veľmi jasne najavo, že Orbán na svojich rokovaniach nereprezentoval Európsku úniu, hoci Orbán sám sa nikdy nevyjadril v tom zmysle, že by Európsku úniu mal svojou cestou akokoľvek reprezentovať. „Dali sme jasne najavo, že to premiér urobil iba z titulu svojej funkcie. Bol to jediný spôsob, ako to mohol urobiť, pretože Európska únia nie je v súčasnosti vnímaná ako veľký hráč v globálnej politike,“ vysvetlil Szijjártó.

Politológ: Takéto gangsterské metódy treba tvrdo a nekompromisne odmietnuť
"Ukrajina svojvoľne odrezala Slovensko a Maďarsko od dodávok ropy ruskej spoločnosti Lukoil a na tomto príklade sa dá krásne ilustrovať nielen nezmyselnosť sankcií voči Rusku, ale aj to, na koho sa môžeme v energetickej politike spoľahnúť.... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Problém podľa maďarského ministra zahraničia predstavujú prevládajúce európske liberálne mainstreamové médiá za to, že vytvárajú "veľkú bublinu", ktorá podľa neho skresľuje skutočnosť

„Tieto mainstreamové liberálne médiá naznačujú, ako by euroatlantická pozícia bola vedúcou pozíciou na celom svete, čo rozhodne nie je pravda,“ povedal Szijjártó. „Ak máte odvahu a energiu pozrieť sa z tejto bubliny von, uvidíte, že celosvetová väčšina maďarskú pozíciu rešpektuje, sympatizuje s ňou a súhlasí s ňou,“ uviedol minister s tým, že maďarský postoj má širšiu medzinárodnú podporu, než akú mu pripisujú európske liberálne médiá.

Péter Szijjártó pôsobí vo funkcii ministra zahraničných vecí už desiatym rokom. V rozhovore naznačil, že maďarský postoj podporujú aj európski diplomati, ktorí sa však na pôde Európskej únie, či už kvôli médiám alebo svojim koaličným partnerom, vyjadrujú inak. Následne však prichádza za ním so slovami podpory a vďaky. „Je to tragické. Znamená to, že predstavitelia zvolených vlád nie sú dostatočne odvážni na to, aby povedali, čo si myslia, že by bolo dobré. Prečo? Kvôli tlakom liberálnych mainstreamových médií, politikov, neziskovým organizáciám, Washingtonu…“ vymenoval možné dôvody na to, prečo niektorí predstavitelia nehovoria nahlas svoje pravé názory.

Na nedávnom mítingu ministrov zahraničia však Szijjártó ocenil, že sa na stranu Maďarska pridal aj predstaviteľ Slovenska, minister zahraničia Juraj Blanár. "Bol veľmi priamočiary a povedal, že s maďarskou mierovou misiou úplne súhlasia a odmietajú akúkoľvek kritiku maďarskej mierovej misie," povedal Szijjártó o svojom slovenskom náprotivku.

Zmenu nálad v Európe aj Európskej únii potom podľa Szijjárta reflektuje aj skutočnosť, že frakcia Patrioti pre Európu sa stala treťou najväčšou frakciou v Európskom parlamente.

Augustové únijné rokovanie ministrov zahraničia sa nakoniec uskutoční v Bruseli, namiesto v Budapešti. Ako symbolický signál, že s vystupovaním Maďarska nesúhlasí, sa vysoký predstaviteľ únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell rozhodol zvolať rokovanie ministrov zahraničia do Bruselu v rovnaký termín, ako je ten pre maďarskú schôdzku. Szijjártó spomenul, že práve Borell bol jedným z najväčších kritikov mierovej misie Orbána. „V posledných týždňoch preto strávil veľa času hľadaním príhodnej pomsty. A našiel veľmi detinské riešenie,“ komentoval dojednanie Borellovi schôdzky v Bruseli maďarský minister. „Ako v škôlke… prečo by Európa mala byť rešpektovaná, keď svet vidí, že jeden z jej vysokých predstaviteľov je na takejto intelektuálnej úrovni.“

„Rusi každým dňom získavajú ukrajinské územie. Pre nich nie je úplne naliehavé dospieť k nejakému riešeniu. Pretože každým dňom vyhrávajú,“ hovoril Szijjártó o aktuálnej situácii na Ukrajine. Samozrejme vzal do úvahy, že jeho západoeurópski kolegovia by o tom povedali, že to je iba „ruská propaganda“. „Nie, toto sú fakty. A oni to tiež vedia,“ dodal.

Šokujúce! Fico, Trump a ďalší atentát mal byť v Gruzínsku
Gruzínska štátna bezpečnostná služba uviedla, že odhalila plány na atentát na Bidzinu Ivanišviliho, čestného predsedu vládnucej strany Gruzínsky sen, a sprisahanie na zvrhnutie vlády krajiny, ktoré "organizovali a financovali" vysokopostavení... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ukrajina aktuálne žiada o ďalšiu podporu, a pretože sú v Spojených štátoch pri moci demokrati, tak ju dostávajú, uviedol Szijjártó. „Takže keď sa pozriete na tie dve bojujúce strany, nemôžete očakávať, že jeden z nich príde s návrhom, ktorý by situáciu mal vyriešiť mimo bojiska. Znamená to, že ten impulz musí prísť zvonku,“ zhrnul Szijjártó. Tri možné mocnosti, ktoré tento impulz môžu dodať, sú podľa jeho slov práve Spojené štáty, Čína alebo Európa. U nej však dodáva, že je za Amerikou pozadu, vzhľadom na to, že len kopíruje jej stratégiu.

„Európa je len asistentom Ameriky bez svojho vlastného hlasu,“ vyhlásil. „Čína je pre mier... súčasná administratíva v USA je pre vojnu, ale pokiaľ tu prebehne zmena, tak dve z troch mocností budú pre mier. To úplne zmení situáciu,“ diskutoval Szijjártó o možnosti, že by v prezidentských voľbách v USA, ktoré sa majú uskutočniť 5. novembra, vyhrala Republikánska strana na čele s Donaldom Trumpom, ktorý dlhodobo vyhlasuje, že keď bude zvolený, zastaví vojnu na Ukrajine. Zmena vo Washingtone by bola „gamechanger“, dodal maďarský minister.

Tejto zmeny – teda zvolenia Trumpa – sa európski predstavitelia tiež boja. „Väčšina z nich ho vo svojich vyhláseniach ponižovala a hovorila o ňom veľmi zlé veci. A myslím, že chápu, že internet nič nezabúda a som si veľmi istý, že ani Trump nezabúda. Pre nich by teda jeho zvolenie bolo veľmi nepríjemné... sú frustrovaní, že by sa mohol vrátiť,“ povedal Szijjártó.

Po jeho zvolení Európanom bude ešte zrejmejšie, že stratégia, ktorú Európa v posledných rokoch uplatňuje, je úplne neúspešná, uzavrel Szijjártó.

Celý rozhovor vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik