Turistov v Slovenskom raji rapídne ubudlo! Podnikatelia sú nešťastní, dôvod je známy
25 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Pre podnikateľov v turizme v oblasti Slovenského raja je letná turistická sezóna obdobím, vďaka ktorému zvládli aj zvyšok roka. V tomto roku je to inak. Prepad hlásia ubytovatelia, prevádzkovatelia reštaurácií, ale aj predajcovia suvenírov. Prečo je tomu tak, zisťovala STVR.

Podlesok je jednou z lokalít, ktorá bola v minulosti vyhľadávaná aj pre kemp. V tomto roku je pokles návštevníkov citeľný aj pre bufety, či stánky so suvenírmi. Prevádzkovateľ bufetu hovorí, že ľudia idú radšej k moru a zástupca starostu Hrabušíc zaznamenáva množstvo obáv turistov zo stretnutia s medveďom. Jeden z ubytovateľov však pripomína, že množstvo medveďov je aj v Rumunsku.

Menej zákazníkov

Samuel Zamiška, prevádzkovateľ bufetu na Podlesku hovorí až o päťdesiatpercentnom prepade.

„Zbehnem sa pozrieť aj do kempingu. Čo sa počtu týka, tipujem možno aj o 50 percent menej stanov aj s karavanmi ako minulý rok o takomto čase,“ hovorí Zamiška.

„Keď sme prišli niekedy ráno na pol ôsmu, na ôsmu, tak už bolo plné parkovisko ľudí. Dnes, keď prídem na deviatu, je tu možno dvadsať-tridsať áut,“ dopĺňa Zamišku predavačka suvenírov, ktorá si tiež všimla úbytok zákazníkov.

Turistický ruch na Slovensku sa pomaličky spamätáva
Turistický ruch a ubytovacie zariadenia boli jedným z covidom najviac zasiahnutých odvetví. Jednak zákaz cestovania cez hranice, ale aj nekonečné domáce lockdowny mu zasadili úder, z ktorého sa slovenské hotely pomaly spamätávajú. Zahraniční... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Viac cestujeme po svete

„Zákazníkov je menej. Väčšina ľudí navštevuje najprv zahraničné, prímorské lokality a až potom sa zastavia v Slovenskom raji,“ hľadá príčiny Zamiška, no miestni obyvatelia hovoria aj o obave turistov zo stretnutia s medveďom.

„Množia sa telefonáty na našu obec, kde sa ľudia pýtajú, že či je bezpečné ísť do Slovenského raja, či nestretnú náhodou medveďa,“ potvrdzuje Ladislav Novotný, zástupca starostu obce Hrabušice s tým, že na medvede sa nepýtajú len Slováci, ale hlavne Poliaci, či Česi.

„Roklina vytvára prirodzenú pascu pre medveďa. Medveď nemá prečo do rokliny vojsť, on vie, že tam nenájde poživeň,“ upokojuje Novotný.

Nešťastní podnikatelia

 „Cestoval som nedávno po Rumunsku. Tam tých medveďov majú. Treba dúfať, že sa ľudia spamätajú a skôr ich to pritiahne ako odpudí od Slovenského raja,“ povedal jeden z prevádzkovateľov ubytovacích zariadení v Slovenskom raji Dušan Bábel.

Medveď v Karpatoch opäť zabíjal, avšak oveľa južnejšie od nás
Slovensko evidentne nie je jedinou krajinou, ktorá má problém s premnoženou najväčšou šelmou Európy. Podobné problémy rieši aj hornaté Rumunsko. O útoku medveďa na mladú ženu počas turistiky v Južných Karpatoch informuje portál Nový čas, ktorý sa... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik