Poľsko pritlačilo k múru Ukrajinu za masakre vo Volyni, budú blokovať vstup do NATO
25 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Poľská vláda oznámila, že pokiaľ sa Ukrajina nevysporiada s otázkou volyňskej genocídy z roku 1943, Poľsko úplne zablokuje jej vstup do Európskej únie. "Ukrajina nevstúpi do Európskej únie, pokiaľ nebude vyriešená volynská otázka," povedal poľský podpredseda vlády. Prišiel aj kopanec do Číny a Bieloruska. Poľsko začína citeľne ovplyvňovať aj veľmoci.

Kým sa Ukrajina vôbec pripustí k prístupovým rozhovorom s Európskou úniou, požaduje Poľsko vyrovnanie s minulosťou. „Dovoľte mi jasne povedať: Ukrajina nevstúpi do Európskej únie, pokiaľ nebude vyriešená volyňská otázka,“ povedal podpredseda poľskej vlády Władysław Kosiniak-Kamysz televíznej stanici Polsat. „Nebudú žiadne otvorené hranice a nedôjde k žiadnej obchodnej výmene na súčasnej úrovni, pokiaľ nebude vyriešená volyňská otázka,“ povedal tvrdo Kosiniak-Kamysz .

Volynský masaker je označenie pre masové vraždy páchané v období od februára 1943 do februára 1944 v oblasti historickej krajiny Volyne, vtedy patriacej do nacistickým Nemeckom okupovaného územia predvojnového Poľska, teraz západnú časť Ukrajiny. Tieto zločiny boli naplánované a spáchané ukrajinskými nacionalistami združenými v tzv. Ukrajinskej povstaleckej armáde, vojenskej frakcii Organizácie ukrajinských nacionalistov pomenovanej po Stepanovi Banderovi, s aktívnou podporou miestneho ukrajinského obyvateľstva. Počas volyňského masakru zahynuli aj mnohí tam sídliaci Česi.

Ukrajinci však zločiny Ukrajinskej povstaleckej armády marginalizujú a ich vodcu označujú za hrdinov Ukrajiny

Napríklad v júli 2016 bola Moskovská trieda v Kyjeve premenovaná na Banderovu, podľa nej sú pomenované aj električkové a autobusové zastávky pri jej západnom konci, napísal týždenník Reflex . Ulice Stepana Bandery sa nachádzajú aj v mestách a obciach Sambir, Sudova Vyšňa, Novojavorivsk, Novyj Kalyniv, Schidnycja, Truskavec, Ľvov, Stary Sambir, Sambir, Poliana (Sambirský rajón), Drohobyč, Horodok, Rudky, Zym Sokilnyky, Obroshyne, Ščyrec, Veľkyj Ljubiň, Ivano-Frankove, Boryslav, Mykolajiv (Stryjsky rajón), Javoriv, ​​Mukačeov, Belz, Duliby, Skole, Slavske a mnohých ďalších, v Drohobyči je po ňom pomenovaný park i gymnáz aj električková zastávka, v obci Ržyščiv škola č. 1, ako možno nájsť na serveri Mapy.cz .

Podobnaj pozornosti Ukrajincov sa dostáva aj Romanovi Šuchevyčovi, ktorý za volyňským masakrom ako veliteľ stál. V roku 2017 bola trieda Generála Vatutina v Kyjeve premenovaná na triedu Romana Šuchevyča. Predseda Ukrajinského židovského výboru to označil za "národnú hanbu", ako informoval server Aktuálne . 1. januára 2024, v deň výročia narodenia Stepana Banderu, bolo múzeum Romana Šuchevyča v Ľvove zničené náletom ruského bezpilotného dronu, informoval o tom ukrajinský server Pravda .

„Chceme, aby sa Ukrajina rozvíjala, ale ranu, ktorá sa nezahojila, nemôžeme nechať bez povšimnutia,“ povedal k tomu Władysław Kosiniak-Kamysz. „Problémy týkajúce sa genocídy na Volyni zostávajú nevyriešené.“ Ukrajina volyňský masaker neuznáva ako genocídu.

Poľsko sa na medzinárodnej scéne chová veľmi sebavedome

Ukázal to nielen ostrý tón voči Ukrajine a vyrovnanie sa s volyňským masakrom. Ale tiež čo sa týka návalu migrantov, ktorí sa snažia prejsť hranice medzi Poľskom a Bieloruskom, a dostať sa tak do Európskej únie. Pričom nejde o bieloruských migrantov utekajúcich pred bieloruským režimom, ale o migrantov dovážaných účelovo z Afriky a Blízkeho východu.

Reportér Českej televízie Andreas Papadopulos poukázal na rokovanie poľského prezidenta Andrzeja Dudy pri rokovaní v Číne. „Poľský prezident Andrzej Duda bol na návšteve Pekingu koncom júna. Pohrozil, že Poľsko zablokuje železničné spojenie Číny s EÚ vedúcou cez Bielorusko. Obchodná trasa nadobúda na dôležitosti najmä kvôli problémom v Červenom mori. Peking neskôr zatlačil na Minsk a migračný nápor z mája výrazne poľavil,“ infor

NEOPOVÁŽTE SA! Európska komisia varuje Slovensko
EÚ varovala Slovensko pred dôsledkami, ak prijme zákon o „zahraničných agentoch“. Hrozba - právne kroky! Varovanie Európska komisia upozornila Slovensko, že ak prijme kontroverzný zákon, obmedzujúci činnosť mimovládnych organizácií a médií,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik