Česi píšu: „Umlčať sa nenecháme.“ Slovensko sa nahnevalo na EÚ kvôli Ukrajine
25 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Slovenský minister zahraničia Juraj Blanár sa hnevá. Na Európsku úniu a na Ukrajinu. Má dojem, že Európska komisia hodila Slovensko cez palubu, píšu české Parlamentní listy.

Medzi Slovenskom a Maďarskom na jednej strane a Ukrajinou na strane druhej už nejaký čas zúri spor o ropu. O ruskú ropu, ktorá na Slovensko a do Maďarska prúdila práve cez Ukrajinu. Ide o ropu spoločnosti Lukoil, ktorá do strednej Európy mierila prostredníctvom ropovodu Družba.

„Ropa pre Slovensko sa stala rukojemníkom v rukách Ukrajiny a Európskej komisie,“ začal Blanár na videu uverejnenom na sociálnej sieti Facebook. Podľa vlastných slov chcel využiť asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou ako páky na vládu v Kyjeve, aby znovu otvorila kohútiky.  

Ale narazil.

„Dnes v stredu komisia na čele s Ursulou von der Leyenovou odložila rozhodnutie. Má čas. Slovensko nie je také dôležité. Údajne chce viac dôkazov,“ nahneval sa slovenský minister zahraničia, člen najsilnejšej vládnej strany Smer – sociálna demokracia.

A hneď pokračoval v slovnej paľbe.

„Je nutné, aby motoristi museli stáť v dlhých radoch a čakať na benzín a naftu? Alebo by mali platiť oveľa vyššie ceny za pohonné hmoty len preto, že má Európska komisia čas? Nie, nemáme čas, pretože bezohľadné sankcie a nezodpovedné konanie susedného štátu môžu na Slovensku veľmi rýchlo priniesť negatívne dôsledky,“ zaznelo z úst slovenského šéfa diplomacie.

Výroky o tom, že EÚ potrebuje viac času, viac informácií a viac dôkazov sú podľa ministra len výhovorkou. Zvlášť v situácii, keď slovenský premiér Robert Fico udržuje kontakty s premiérom susednej Ukrajiny Denysom Šmyhalom a vraj sa snaží situáciu riešiť.

„Takto ‚stojí' na strane európskych občanov Európska komisia, ktorí urobia všetko pre to, aby svoje rozhodnutie odložili na neskorší termín. Aby nám nemuseli hovoriť pravdu, aby nekritizovali Ukrajinu a nútili nás mať jediný správny názor. Nenecháme sa však umlčať a máme v tom jasno – záujmy Slovenska a jeho občanov sú na prvom mieste,“ zdôraznil Blanár s tým, že Európska komisia by mala prestať zdržiavať pri riešení tohto problému a mala by jasne ukázať, že stojí na strane občanov EÚ. Na strane svojich občanov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik