ČAKÁ NÁS TURBULENTNÁ JESEŇ! Z LETA SKOČÍME DO MRAZIVÝCH DNÍ
25 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Meteorologická jeseň začína v septembri, ale už teraz sledujeme rozsiahle faktory, ktoré ovplyvnia nadchádzajúce poveternostné obdobia. Pri pohľade dopredu už vidíme návrat La Niña v Pacifiku. Predpokladá sa, že ovplyvní jesenné počasie na severnej pologuli, najmä v Severnej Amerike, ktoré bude pokračovať aj v zime 2024/2025.

Meteorologická jeseň trvá tri mesiace, od septembra do novembra. Ide o prechodné obdobie z najteplejšej časti roka do najchladnejšej časti roka.

Ako už bolo spomenuté, dôležitým hráčom pre jesenné počasie bude tento rok La Niña, ktorá má známu históriu jesenných vplyvov. Predtým, ako sa pustíme do predpovede, sa teda rýchlo pozrieme na to, ako La Niña funguje a čo nám môže ukázať história jej dopadov do budúcnosti, informuje portál Severe Weather.

CHLADNÁ LA NINA SA VRACIA

La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño.

Nad väčšinou Európy bude v mesiacoch september, október a november prevládať chladné počasie

Podľa meteorológov pôjde o dôsledok prevládajúceho severného prúdenia z tlakovej výše v severnom Atlantiku.

Predpovedajú, že viac zrážok bude možné očakávať v strednej a východnej časti Európy, menej naopak na západe.

"Podľa modelu ECMWF, ktorý je považovaný za jeden z najspoľahlivejších modelov dlhodobej predpovede budev v Európe prevládať pásmo vysokého tlaku vzduchu a povrchové teploty, ktoré sú vyššie ako normálne, ale najmä nad južnými a východnými časťami kontinentu,"  informuje portál Severe Weather.

Nadchádzajúca jeseň a zima má byť ovplyvnená návratom polárneho víru, čo podľa meteorológov znamená silnú polárnu cirkuláciu, čiže sa očakáva, že chladný vzduch cirkuluje v polárnych oblastiach a v Európe by tak mal za následok miernejšiu zimu, čo ale neplatí podľa nich pre Európu.

Ako informuje portál: "Slabý polárny vír môže narušiť cirkuláciu vzduchu a do Európy a Spojených štátov prinesie silný a chladný vietor, čo naznačujú aj prvé výsledky modelov. A pretože sa meteorologická jeseň začína už v septembri, pokojne sa môže stať, že z horúcich dní sa prehupneme rovno do tých mrazivých."

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik