Susko: Správa EK o stave právneho štátu vo vzťahu k SR neodráža skutočnú realitu
25 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Správa Európskej komisie (EK) o stave právneho štátu v členských krajinách Európskej únie neodráža podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) vo vzťahu k Slovensku skutočnú realitu. Považuje ju za metodologicky nesprávne spracovanú, nevyváženú a v niektorých častiach až za zavádzajúcu.

"Správu ešte budeme komentovať, je však zarážajúce, že Komisia v nej vôbec neprihliada na zmeny, ktoré priamo reagovali na predchádzajúcu kritiku, ako je posilnenie ochrany sudcov či rozšírenie pôsobnosti európskej prokuratúry alebo rozšírenie nástrojov v prípade vyšetrovania trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ," zdôraznil. Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry považuje za opodstatnený krok, ktorý je plne v kompetencii každého členského štátu.

"Správa tiež celkom ignoruje fakt, že špeciálna prokuratúra bola hlavným strojcom politicky motivovaných konaní, ktorých dôsledkom boli nezákonné väzby, porušovanie ľudských práv či úmrtia za mrežami," dodal. Slovensko má podľa neho moderné trestné kódexy, ktoré sú porovnateľné s vyspelými západnými demokraciami.

"Správa tiež vyčíta Slovensku nedostatočné záruky v nezávislosti členov Súdnej rady pri ich odvolávaní. Nebola to však naša vláda, kto tieto garancie oslabil, ale bývalá ministerka Kolíková za výdatného potlesku predsedu Súdnej rady pána Mazáka," podotkol. Reforma súdnej mapy zas priniesla podľa neho do justície chaos. "V správe sa však konštatuje, že všeobecne funguje dobre, čo je absolútny nezmysel," doplnil s tým, že správa EK by nemala vychádzať z dojmov tendenčných novinárov. Správu Komisie považuje za nedôveryhodnú, neobjektívnu a zavádzajúcu.

Odporúčania EK sa týkajú okrem iného nezávislosti členov Súdnej rady SR, právomoci generálneho prokurátora či predloženia legislatívnych návrhov na reguláciu lobingu. Komisia tiež vo výročnej správe Slovensku odporučila zaistiť efektívne a nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadov korupcie.

Ostré stanovisko Roberta Fica k odporúčaniam Európskej komisie
V stredu sme vás informovali o tom, že Európska komisia (EK) adresovala Slovensku sedem odporúčaní v oblasti právneho štátu. EK vyjadrila v správe obavy z toho, že Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorých by mohli verejné vyhlásenia vlády a... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik