Maďari sa s Kyjevom nehrajú! Stopli ste ropu? Nedostanete peniaze!
23 | 07 | 2024 I Milan Laca

Budapešť zablokuje platby pre Kyjev. 

Odveta za zákaz dodávok ropy.

Stačilo!

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vyhlásil, že v reakcii na rozhodnutie Kyjeva zastaviť čerpanie ropy od ruského LUKOILu,  Budapešť zablokuje Ukrajine peniaze z Mierového fondu. Ako minister dodal, Maďarsko očakáva, že Európska komisia prinúti Ukrajinu obnoviť tranzit ruskej ropy.

Máte na výber

„Budeme pokračovať v blokovaní prideľovania finančných prostriedkov z Európskeho mierového fondu, kým Ukrajina nevyrieši tento problém so spoločnosťou LUKOIL“, povedal Szijjárto na ATV.

Naše členstvo v EÚ bolo spochybnené – Maďarsko bodol do chrbta jeho spojenec
Maďari by sa podľa fínskej ministerky zahraničia mali pre rozdielnosť hodnôt zamyslieť nad tým, či majú miesto v Európskej únii. Podľa fínskej ministerky zahraničných vecí Eliny Valtonenovej nemal Viktor Orbán navštíviť Moskvu a Peking v záujme... Čítať ďalej
23 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Nedajú si bnkať po nose

Péter Szijjártó spresnil, že Maďarsko má v úmysle zablokovať vyplácanie odškodného za prepravu zbraní vo výške 16,6 milióna eur. Uviedol tiež, že približne tretinu všetkej ropy dodáva do Maďarska LUKOIL. Slovensko dostáva asi 40–45 % ropy. 

Čo urobili?

Ukrajina prestala minulý týždeň dodávať ropu od LUKOILu cez ropovod Družba. Dovtedy platila  výnimka zo sankcií EÚ. Ropu dodávali do Maďarska a na Slovensko. Maďarské ministerstvo zahraničia predtým uviedlo, že zastavenie dodávok porušuje dohodu medzi EÚ a Ukrajinou. Ukrajinský Naftogaz tvrdí, že objem dodávok ropy do Európy sa nezmenil.

Kyjev zahmlieva...

Šéf ukrajinskej štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Alexej Černyšov v komentári pre Reuters naznačil, že objemy Lukoilu nahradili iní dodávatelia, takže ropovod Družba podľa neho funguje rovnako ako predtým.

Srbský prezident: Západ sa pripravuje, vojna je nevyhnutná!
"Už sa pripravujú." Vučič o nevyhnutnosti vojny medzi Ruskom a Západom. Vučič: Západ sa aktívne pripravuje na priamy vojenský konflikt s Ruskom. Je presvedčený Západné krajiny sa aktívne pripravujú na priamy vojenský stret s Ruskom,vyhlásil... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik