Hlas ľudu: Elita národa
23 | 07 | 2024 I Mária Škultétyová

Podľa Slovníka.sk elita znamená vybranú spoločnosť, výkvet spoločnosti; vybranú časť celku. Na mieste je otázka, podľa čoho sa tá časť spoločnosti vyberá. Podľa vzdelania? Správania? Podľa spoločenského významu? Či podľa majetku?

Spoločnosť sa mení a s ňou aj kritériá výberu. Iné bolo jej zloženie za čias mojich rodičov a iné je dnes. Samozrejme, že aj nazeranie bolo inakšie. Záležalo to od doby, ale aj od prostredia. Ináč je to na dedine, ináč v meste.

Som z dediny

Narodila som sa v roku, keď skončila vojna. Môj otec, keď začala prvá. V časoch jeho detstva boli na dedine tri autority. Traja ľudia, ktorých si každý vážil, držal v úcte. Boli to pán farár, pán rechtor a pán učiteľ.

V časoch mojich školských rokov to stále boli pán farár, pán rechtor a pán učiteľ. Ale keď sa z pána učiteľa stal súdruh učiteľ, jeho autorita začala upadať. Možno aj preto, že učiteľ v tých časoch bol také dievča pre všetko. Bol v komisii , ktorá presviedčala  roľníkov, aby vstúpili do družstva. Musel chodiť po dedine a zapisovať, koľko kto chová sliepok, kráv či prasiec. Neskôr musel presviedčať rodičov, aby deti neprihlásili na náboženstvo. To už sa z neho stával pomaly  nepriateľ. Ale stále to bol on, čo na dedine robil kultúru, nacvičoval divadlá, viedol dedinskú knižnicu.

Neviem, ako to bolo v meste. Ale v časoch Janka Jesenského a jeho poviedky Slnečný kúpeľ elitu v malom meste tvorili mestský notár, lekár a zverolekár. Boli to vážené osobnosti. Každý si od nich držal odstup a úctivo ich zdravil. To, že si ich sedliak na poli pomýlil s bláznami, je už  o inom.

O inom a  ináč je to v dnešnej Bratislave. Stačí si pozrieť  televíznu Smotánku

Nepozerám tento program. Bridí sa mi výkvet spoločnosti, ktorý predstavuje.  Hnusí sa mi počúvať, kto s kým chodil, kto sa s kým vyspal a kto je s kým švagor.

A hnusí sa mi elita typu Vašáryovej, starého Šimečku  a im podobných. Hnusí sa mi,  že sa považujú za čosi viac, než sme my. U nás na dedine sa takým hovorilo:  A čo si ty z inakšej riti vykotený?! Hnusí sa mi ich nadradenosť, arogancia. Moja spolužiačka na strednej zas hovorila: Robí sa pánom a doma žerie z kvetináča. Možno by bolo vhodnejšie povedať zo svinského válova. Ale to už som povedala ja. Lebo tie elitné svine, čo iným do svíň a spodiny  nadávajú, si iné nezaslúžia.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik