Od Čaputovej veta k Pellegriniho peru: Zákon o výrube prešiel!
17 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Prezident Peter Pellegrini v utorok svojim podpisom spečatil novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá prináša zásadné zmeny v tejto oblasti. Novela, ktorú parlament schválil napriek predchádzajúcemu vetu bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej, výrazne uvoľňuje pravidlá pre výrub stromov a krovín.

Uvoľnenie pravidiel pre výrub v obciach aj mimo nich

Nové pravidlá stanovujú, že v zastavaných územiach obcí už nebude potrebný súhlas na výrub stromov s obvodom kmeňa do 60 cm a krovitých porastov do 20 m². Mimo zastavaného územia sa tieto limity zvyšujú až na 90 cm obvodu kmeňa a 200 m² krovitých porastov. Zaujímavosťou je, že v zastavanom území na pozemkoch neurčených na zastavanie sa limity mierne upravujú na 80 cm obvodu kmeňa a 100 m² krovitých porastov.

Vinohradníci a ovocinári získali väčšiu voľnosť

Novela pamätá aj na vinohradníkov a ovocinárov. Tí budú môcť bez súhlasu vyrúbať krovité porasty vo viniciach pri výsadbe nového viniča, ako aj porasty v medziradí ovocných sadov a viníc. Zákon zavádza aj nový oznamovací systém pre chránené územia.

Zmeny v oznamovacom systéme pre chránené územia

Pri zámere výrubu v oblastiach s druhým alebo tretím stupňom ochrany bude potrebné písomné oznámenie orgánu ochrany prírody. Ten má následne 15 pracovných dní na prípadné obmedzenie alebo zákaz výrubu. Ak sa v tejto lehote nevyjadrí, výrub sa považuje za schválený. Tieto zásadné zmeny v ochrane prírody a krajiny nadobudnú účinnosť ihneď po vyhlásení zákona.

Environmentalisti vs. developeri: Rozpoltené názory na novelu

Environmentalisti už teraz bijú na poplach, zatiaľ čo developeri a vlastníci pozemkov zmeny vítajú. Jedno je isté - slovenská krajina sa bude meniť rýchlejšie ako kedykoľvek predtým.

Prevratné zmeny v Audiovizuálnom fonde: Rada preberá opraty
Prezident Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF), ktorá od 1. augusta prinesie zásadné zmeny v jeho fungovaní. Kľúčovým bodom je presun rozhodovacej právomoci o finančnej podpore z riaditeľa na radu AVF. Vyplýva to z... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik