Smrť dievčatka z Markušoviec už je v rukách vyšetrovateľa
17 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Tropické horúčavy a hodiny pobytu trojročnej Ivanky v aute v Markušovciach si v pondelok popoludní vyžiadali svoju daň. Žiaľ, tú najvyššiu – dievčatko túto vražednú kombináciu neprežilo. Nedokázali jej pomôcť ani privolaní záchranári. Posádka rýchlej zdravotnej pomoci už mohla len konštatovať smrť. Policajný vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia, informuje Korzár.

Starosta Markušoviec Peter Fulla sa o tragédii dozvedel hneď v pondelok, keď sa záchranári snažili oživiť dievčatko, čo sa žiaľ už nepodarilo. O rodine hovorí, že je to slušná rodina a takú ju pozná aj člen Miestnej občianskej a poriadkovej skupiny, ktorý sa chcel pripojiť k tým, ktorí dievčatko hľadali. Záhadou je, ako dlho bolo dievčatko v aute a ako sa tam vôbec dostalo. Práve pri prevencii podobných prípadov pripravila polícia aj informačnú kampaň Nezabudni na mňa v aute.

Slušná rodina

Auto s malou Ivankou bolo zaparkované pred jedným z rodinných domov v miestnej markušovskej osade Jareček, kde žije zhruba 2,300 ľudí. Starosta Markušoviec Peter Fulla tvrdí, že veľa informácií o prípade nemá.

„Pokiaľ viem, ide o slušnú rodinu, žijú v zahraničí a vrátili sa odtiaľ za príbuznými. Majú tri deti, prostredné bolo trojročné dievčatko,” konštatoval starosta, ktorý sa o prípade dopočul ešte v pondelok večer. Hovorila o tom, že pred jedným z domov stojí záchranka, ktorej posádka sa pokúšala dievčatko oživiť. Fulla neskôr zistil, že rodina dieťa hľadala 2-3 hodiny.

„Musí to byť memento, preto sa aj nebránim medializácii, možno to pomôže a predídeme tým podobným nešťastiam,” dopĺňa starosta.

TRAGÉDIA na Spiši: Iba 3-ročné dieťa zomrelo v ROZHORÚČENOM aute
Ako dlho bolo dieťa v aute, ako sa tam dostalo a ostatné okolnosti tejto rodinnej tragédie vyšetrujú Spišsko-novoveskí kriminalisti. Extrémne vysoké teploty na Spiši sa postarali o smrť dieťaťa v aute. "V Markušovciach objavili v rozhorúčenom... Čítať ďalej
16 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ako dlho bola v aute?

Ambróz Kaleja je príbuzný Ivankinej rodiny. Je aj členom miestnej občianskej a preventívnej služby, preto sa chcel zapojiť do hľadania dievčatka. Nebolo treba – medzitým ju našli. Pre Korzár však povedal, že ujo dievčatko odniesol k miestnemu družstvu, kde ju záchranári oživovali. Aj on hovorí, že rodičia Ivanky sú veľmi starostliví. Jej otec bol v tom čase na strednom Slovensku, kde si hľadal prácu.

„Malá si pýtala rožok, bola hladná, tak jej ho mama spravila. Potom sa hrala vonku. U nás nemáme oplotenie okolo domov, takže bola vonku ako každé iné dieťa u nás,”opisuje Kaleja s tým, že keď si matka uvedomila, že dieťa nie je doma, hľadala ho najskôr sama. Rodina pomohla až neskôr, no podľa Kaleju nik nevie, ako dlho bolo dievčatko v aute. Nik však netuší, ako sa Ivanka dostala do auta, keďže Kaleja hovorí, že bolo zatvorené (zatvára sa automaticky“ a kľúče boli v dome. Rodina sa domov vrátila len pred zhruba šiestimi týždňami z Anglicka.

„Obhliadajúci lekár na tele maloletej osoby nenašiel žiadne známky zranenia a nariadil vykonať zdravotno-bezpečnostnú pitvu,“uviedla hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová.

Nezabudni na mňa v aute

Polícia aj v tomto roku spustila informačnú kampaň zameranú práve na prevenciu prípadov, že zabudnete buď dieťa, alebo domáceho miláčika v zaparkovanom aute. V posledných dvoch týždňoch sa aj na chladnejšom Spiši teploty šplhali nad 30°C a preto je veľmi dôležité urobiť v aute opatrenia, aby sme predišli tomu, že na dieťa v aute zabudneme. Jedným z nich je napríklad aj zvyk, uložiť kabelku s telefónom na zadné sedadlo, aby ste mali dieťa na očiach a či spí, alebo nie, vzali ho so sebou. Varovaním je aj tabuľka s hodnotami, aké boli po určitom čase namerané v zatvorenom aute.

Polícia SR

Tragédia v Senci: Zrážka s autom si vyžiadala život cyklistu!
75-ročný cyklista podľahol zraneniam po kolízii s vozidlom Mesto Senec zasiahla v stredu tragická udalosť, keď na križovatke ulíc Jozefa Gregora Tajovského a Sokolskej došlo k fatálnej zrážke cyklistu s osobným automobilom. Incident si vyžiadal... Čítať ďalej
17 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik