Slovensko prišlo o divadelnú ikonu: Blaho Uhlár zomrel vo veku 72 rokov
15 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenská divadelná scéna prišla o jednu zo svojich najvýraznejších osobností. Vo veku 72 rokov nás navždy opustil Blaho Uhlár, zakladateľ legendárneho divadla Stoka a ikona alternatívneho divadla. Jeho odchod zanecháva v kultúrnom svete obrovskú dieru, ktorú bude ťažké zaplniť.

Revolučný duch, ktorý zmenil tvár slovenského divadla

Blaho Uhlár nebol len obyčajným divadelníkom. Bol to vizionár, ktorý sa nebál búrať konvencie a prinášať na javisko nové, často šokujúce prvky. Jeho tvorba bola vždy provokujúca, no zároveň hlboko ľudská a autentická.

"Stoka bol fenomén, ktorý šokoval verejnosť, a nielen divadelnú. Ale možno sa nám predsa len podarilo zmeniť tvár slovenského divadla," povedal sám Uhlár pri príležitosti 30. výročia založenia divadla Stoka. A mal pravdu - jeho vplyv na slovenskú divadelnú scénu je nespochybniteľný.

Od Prešova až po svetové pódiá

Uhlárova cesta k divadelnej sláve začala v Prešove, kde sa narodil v roku 1951. Štúdium réžie na VŠMU ukončil v roku 1974 a odvtedy sa jeho talent rozvíjal v rôznych slovenských divadlách. Skutočný prelom však prišiel až po Nežnej revolúcii, keď spolu s Milošom Karáskom založil divadlo Stoka.

Toto nezávislé divadlo sa rýchlo stalo kultovým a získalo si uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí. Prvá hra "Kolaps" odštartovala éru, ktorá trvala viac ako tri desaťročia a priniesla množstvo ocenení a uznania.

Odkaz pre budúce generácie

Blaho Uhlár však nebol len režisérom a divadelníkom. Bol aj pedagógom, ktorý svoje bohaté skúsenosti odovzdával mladšej generácii. Jeho vplyv tak bude viditeľný ešte dlho po jeho odchode.

V januári tohto roku bol Uhlár ocenený Radom Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia. Toto ocenenie je len malým uznaním za všetko, čo pre slovenské divadlo a kultúru urobil.

Odchod Blaha Uhlára je obrovskou stratou pre slovenské umenie. Jeho odvaha, kreativita a nekonvenčný prístup k divadlu budú chýbať. No jeho odkaz žije ďalej - v každom predstavení, ktoré inšpiroval, v každom umelcovi, ktorého ovplyvnil, a v každom divákovi, ktorého jeho tvorba zasiahla.

Česť jeho pamiatke.

ODKAZ Roberta Kaliňáka PRE VŠETKÝCH ODBORNÍKOV, KTORÍ VŽDY PRESNE VEDIA (VIDEO)
Minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SSD) sa len v piatok vrátil zo samitu NATO vo Washingtone a hneď po návrate podľa vlastných slov „objavil“ množstvo tých, ktorí presne poznajú celý priebeh podujatia, aj keď napríklad pri... Čítať ďalej
14 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik