ODKAZ Roberta Kaliňáka PRE VŠETKÝCH ODBORNÍKOV, KTORÍ VŽDY PRESNE VEDIA (VIDEO)
14 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SSD) sa len v piatok vrátil zo samitu NATO vo Washingtone a hneď po návrate podľa vlastných slov „objavil“ množstvo tých, ktorí presne poznajú celý priebeh podujatia, aj keď napríklad pri utajených rokovaniach nikoho z nich nevidel. A nevidel tam ani nikoho z červených denníkov. Preto natočil video, v ktorom sa o túto skúsenosť podelí z pohľadu človeka, ktorý bol skutočne pri tom a natočil krátke video.

Robert Kaliňák upozornil na tlak, aký sa niektoré štáty snažia pôsobiť na tie krajiny, ktoré zatiaľ odmietajú prijatie Ukrajiny do NATO, pretože to by bol jasný spúšťač ďaleko väčšieho konfliktu. Tento tlak sa preniesol aj do záverečného hlasovania o konečnom znení vyhlásenia, ktoré však bolo aj na základe pripomienok Slovenska upravené tak, že o prijatí Ukrajiny do NATO sa bude hovoriť až keď sa konflikt s Ruskom ukončí a keď náš východný sused splní potrebné podmienky.

Ukrajina a NATO

„Na úvod je potrebné poznamenať, že tlak na okamžité prijatie Ukrajiny do NATO je naozaj silný. Nie len zo strany Ukrajiny, ale aj väčšiny členských štátov aliancie. Nemenovaná premiérka to povedala jasne, že ak prijmeme Ukrajinu teraz do NATO, Rusko sa neodváži zaútočiť na alianciu ako takú. Tento názor, ktorý by znamenal okamžité zapojenie NATO do vojny bohužiaľ neostal bez pozitívnej odozvy ďalšej veľkej skupiny členských krajín NATO,“ vysvetľuje Kaliňák vo videu.

Nahnevaná Belousovová: Napľuli nám do tváre! (VIDEO)
Politička Anna Belousovová sa len s nevôľou prizerá tomu, kam sa po triu volieb uberá slovenská zahraničná politika. Za víťazstvo vo voľbách do NR SR, vo voľbách prezidenta aj vo voľbách do EP nám vládna koalícia poďakovala naozaj svojrázne:... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Nátlak v NATO

„Aj keď zo základných dokumentov Severoatlantickej aliancie vyplýva, že na rozširovanie aliancie je potrebný súhlas všetkých jej členov a teda akákoľvek politická deklarácia nemá fakticky zásadný význam pre záverečné hlasovanie, nemohli sme si nepovšimnúť postupné vytváranie nátlaku na členské krajiny, ktoré s prijatím Ukrajiny majú väčší či menší problém,“ konštatuje Kaliňák.

O Orbánovi osobitne

„Áno, niektorí naši spojenci v tom až taký problém nevidia, aj preto so znením záverečnej deklarácie nemali problém, ako napríklad maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý svoje jasné výhrady neprenášal do znenia vyhlásenia, ale jasne ich formoval na samotnom rokovaní,“  dopĺňa minister obrany.

Vážne výhrady voči vyhláseniu

„My sme sa však rozhodli ísť trochu inou cestou a neumožniť postupné sprísňovanie vyhlásení, ktorí vytvárajú aj keď len morálny, ale predsa len silný záväzok do budúcnosti. Aj z tohto dôvodu sme nemohli nechať nepovšimnuté niektoré silne zaväzujúce vyhlásenia, ktoré sa nachádzali v pôvodnom návrhu záverečného vyhlásenia samitu NATO,“ poznamenáva minister obrany a za všetky spomenul najvážnejšie konštatovanie, pri ktorom členské krajiny potvrdzujú svoj záväzok prijatie Ukrajiny do NATO.

„Na takéto vyhlásenie sme museli reagovať naším zásadným nesúhlasom. Po niekoľkodňových rokovaniach však nakoniec došlo k úprave textu, ktorý deklaroval, že členské krajiny potvrdzujú, že budú pripravené pozvať Ukrajinu do Aliancie, až keď budú všetci členovia Aliancie súhlasiť a všetky podmienky zo strany Ukrajiny budú splnené,“ informuje ďalej Kaliňák s tým, že tento zásadný rozdiel vníma zrejme každý.

Varovanie desiatok expertov: Nie Ukrajine do NATO!
"Neprijímajte Ukrajinu do NATO. Rozpadne sa. Varuje 60 expertov" - píše web srspol.sk. Koná sa samit NATO vo Washingtone. Na ňom sa má riešiť aj riešiť aj otázka členstva Ukrajiny v NATO. Niektorí experti hovoria, že Aliancia by nemala posúvať... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Jasný postoj

„Týmto svojím postojom sme nielen potvrdili dlhodobé naše stanovisko, ktoré hovorí, že prijatie Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie by bolo spôsobilé vyvolať konflikt medzi Alianciou a Ruskom, ale aj sme jasne deklarovali, že nie je vhodné vyvolávať pocit falošnej jednoty v otázke členstva Ukrajiny v NATO, uzatvoril minister obrany.

Reklamný článok/JM Communication, s.r.o., Drotárska cesta 56, Bratislava, IČO: 51711842.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik