Úpal z horúčav kosí Slovákov po stovkách! Záchranky v pohotovosti
13 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Letné horúčavy nemilosrdne zasiahli Slovensko a nešetrili nikoho. Záchranári mali plné ruky práce, keď len za jeden týždeň museli zasahovať pri neuveriteľných 733 kolapsoch spôsobených vysokými teplotami. Piatok 12. júla sa zapísal do análov ako deň s rekordným počtom zásahov. TASR o tom informoval zástupca hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Richard Bolješik.

Piatok - deň extrémov

Piatok 12. júla sa stal dňom, keď teploty dosiahli svoje maximum a spolu s nimi aj počet kolapsov. Záchranári museli v tento jediný deň zasahovať pri ohromujúcich 193 prípadoch. Košický kraj viedol štatistiky s 34 zásahmi, zatiaľ čo Trnavský a Banskobystrický kraj zaznamenali "len" 17 prípadov každý.

Týždeň plný výziev

Od pondelka 8. júla do piatka 12. júla záchranári nezaháľali. Celkovo museli vyjsť k 733 kolapsovým stavom spôsobeným horúčavami. Nitriansky kraj sa stal epicentrom horúčavových problémov s 119 zásahmi, kým Trnavský kraj sa s 60 zásahmi ocitol na opačnom konci rebríčka.

Varovanie pre verejnosť

Richard Bolješik, zástupca hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, upozorňuje verejnosť na vážnosť situácie. "Tieto čísla sú alarmujúce a mali by slúžiť ako varovanie pre všetkých občanov," uviedol Bolješik. "Je nevyhnutné, aby ľudia dbali na dostatočný príjem tekutín a vyhýbali sa priamemu slnku, najmä v najhorúcejších hodinách dňa."

Záchranári apelujú na verejnosť, aby nepodceňovala nebezpečenstvo horúčav a dodržiavala základné preventívne opatrenia. Len tak môžeme predísť ďalším zbytočným kolapsom a chrániť zdravie našich blízkych i nás samých.

KAŠČÁK lieta v poriadnom PRÚSERI: Polícia začne TRESTNÉ STÍHANIE, festival POHODA opäť skončil katastrofou!
História sa opakuje: Organizátor Kaščák čelí ďalšej tragédii na festivale Michal Kaščák, známy organizátor festivalu Pohoda, sa opäť ocitol v centre pozornosti po tom, čo v piatok večer došlo k pádu veľkého stanu na trenčianskom letisku. Polícia... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik