SHMÚ: Na severovýchode SR vydali 2. stupeň výstrahy pred povodňami i búrkami
13 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Na severovýchode Slovenska sa môžu v sobotu večer vyskytnúť povodne. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu druhého stupňa pred prívalovými povodňami. Informuje o tom na svojom webe. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Medzilaborce, Stropkov a Svidník. Výstraha prvého stupňa naďalej trvá v okrese Stará Ľubovňa.
       

V týchto lokalitách zvýšili meteorológovia aj výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami. Výstraha prvého stupňa pred búrkami naďalej platí pre zvyšok Slovenska.
       

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia.
        

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. SHMÚ predpokladá sprievodné povodňové javy aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať.

Za apríl, máj a jún prišlo na našich cestách o život 15 motorkárov
Za posledné tri mesiace, teda v apríli, máji a júni, prišlo o život na slovenských cestách 15 motorkárov. Upozorňuje na to Prezídium Policajného zboru (PZ). Apeluje na rešpektovanie dopravných predpisov a bezpečnú a ohľaduplnú jazdu. ... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik