Prekvapenie sa nekoná: Slovenské univerzity opäť v úzadí svetového rebríčka
14 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Aj na Slovensku sa už dlho a stále viac hovorí, že vzdelanie je veľmi dôležité. Lenže nejde ani tak o „papier“, či titul, ale o kvalitu vzdelávania. Podľa rebríčka QS World University Rankings slovenské univerzity výrazne predbiehajú vzdelávacie inštitúcie aj zo susedných štátov.

Tohtoročný rebríček je vôbec najväčší a zahŕňa viac ako 1 500 univerzít v 105 systémoch vysokoškolského vzdelávania. Najviac zastúpenou krajinou alebo územím sú Spojené štáty americké so 197 inštitúciami, za nimi nasleduje Spojené kráľovstvo s 90 a pevninská Čína so 71. 

Stabilná prvá päťka

Rebríček toho najlepšieho z najlepšieho už tradične vedie Massachusettský Inštitút Technológie a Univerzita v Cambridge. Univerzity Oxford, Harvard a Stanford doplnili prvú päťku.

Európa

V rámci kontinentálnej Európy rebríček vedie ETH Zürich, polytechnická spolková škola, ktorá sa umiestnila 7. mieste. Ďalšími vysoko hodnotenými európskymi univerzitami sú parížska Université PSL (24. miesto), švajčiarska EPFL (36. miesto) a Mníchovská technická univerzita (37. miesto).

Zvyšok rebríčka tvoria univerzity z USA, Veľkej Británie, ale aj Kanady, Austrálie a možno vás prekvapí, že aj z východnej Ázie. Tam dominuje Japonsko, Južná Kórea, či Singapur.

Každá štvrtá rodina na Slovensku je neúplná, dominujú osamelé matky
V neúplných rodinách na Slovensku žije viac ako 860.000 ľudí. Tvoria pritom 357.000 rodín, je to asi štvrtina všetkých rodín na Slovensku. Až 86 percent pritom tvoria rodiny s osamelou matkou. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Susedné krajiny

Čo sa týka Česka, kde vzdelanie získava aj veľké množstvo slovenských študentov, najvyššie miesto obsadila Karlova univerzita (248.) a brnenská MUNI (400.). Popri v zozname figuruje ďalších 14 inštitúcií z Česka. V Rakúsku sa spolu s ďalšími 7 univerzitami dostala Viedenská univerzita na 130. miesto.

Slovensko

Univerzity zo Slovenska sa umiestnili na nižších delených priečkach. V prvej tisícke (661-670. miesto) sa umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika ktorá skončila na 851. až 900. mieste.

Na nižších priečkach sa pohybujú Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Slovenská technologická univerzita v Bratislave, košická TUKE a Žilinská univerzita. Všetky školy v zozname obsadili priečky nižšie ako 1000.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik