Bratislava: Zvieratá v zoo sa počas horúcich dní ochladzujú rôznymi spôsobmi
13 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Zvieratá v bratislavskej zoo sa počas horúcich dní ochladzujú rôznymi spôsobmi. Lamy, vtáky nandu, emu ako aj papagáje zvyknú chovatelia sprchovať. Nosorožce a diviaky majú vytvorené vo výbehoch bahniská, v ktorých sa ochladzujú. Pre TASR to uviedla PR manažérka zoologickej záhrady v Bratislave Alexandra Ritterová.

 

"Krkavcovi a myšiakom sa ochladzuje vodou aj vnútro voliér. Šimpanzy, orangutany a medveď, dostávajú zmrazené ovocné pochúťky, ktoré dostanú aj v priebehu budúceho týždňa," priblížila Ritterová. Medveď a hroch majú k dispozícii bazén. Jazierka alebo bazéniky majú vo výbehoch podľa nej aj ostatné vtáčie druhy.

 

Ritterová pokračuje, že sova belaňa tundrová, ktorá preferuje chladnejšiu klímu, má výbeh v lesnej časti zoo. Chladnejšie prostredia uprednostňujú tiež pandy červené. Teplé dni trávia na strome vo svojom výbehu, ktorý im poskytuje chládok. "V ich okolí sú aj dve jazierka, ktoré pomáhajú ochladiť vzduch," podotkla.

 

Počas leta je podľa PR manažérky zoo dostatok čerstvej zelenej trávy. Tá sa zvieratám kosí. Žirafy, makaky či gibony dostávajú čerstvé listy a konáre stromov. Zvieratám dávajú aj viac minerálov, aby sa tak pokryl ich zvýšený energetický výdaj.

 

"Chovatelia pravidelne kontrolujú, či majú zvieratá dostatok vody, čo je v tomto období nevyhnutné. Výbehy a ubikácie sú navrhnuté tak, aby zvieratá mali prístup k tieňu a ochrane pred slnkom. Veľa tieňa robia aj samotné stromy," skonštatovala Ritterová.

Bratislavská zoo zároveň zaviedla aj opatrenia pre návštevníkov. V blízkosti vstupu umiestnila pre ľudí stánok s voľne dostupným opaľovacím krémom. Na viacerých miestach v areáli sa podľa Ritterovej nachádzajú pitné fontánky. Na detských ihriskách sú nainštalované hmlové brány, ktoré ochladzujú okolie. Tvrdí, že čoskoro pribudne na hornom detskom ihrisku aj veľkoplošné tienenie.

 

"V porovnaní so zvyškom Bratislavy je klíma v zoo Bratislava o pár stupňov chladnejšia. V lete, keď sú dni dlhšie, aj zvieratá zostávajú dlhšie vo vonkajších výbehoch a návštevníci môžu využiť prechádzku po areáli až do 19.00 h," poznamenala.

Každá štvrtá rodina na Slovensku je neúplná, dominujú osamelé matky
V neúplných rodinách na Slovensku žije viac ako 860.000 ľudí. Tvoria pritom 357.000 rodín, je to asi štvrtina všetkých rodín na Slovensku. Až 86 percent pritom tvoria rodiny s osamelou matkou. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie... Čítať ďalej
13 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik