Gyimesi: Ženú nás do vojny a my neprotestujeme
11 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Vo Washingtone prebieha summit NATO, na ktorom svetoví lídri vedú diskusiu o eskalácii vojny či dokonca o priamom zapojení aliancie ako celku do vojny s Ruskom. „A naša delegácia všetky nápady bez výhrad podporuje,“ kritizuje súčasnú vládu bývalý poslanec György Gyimesi.

„Ženú nás do vojny a my neprotestujeme! Vlastne protestujeme, ale len tak naoko. Aby sa nepovedalo…..,“ píše Gyimesi v úvode svojho príspevku na sociálnej sieti, kde konštatuje, že svoj nesúhlas vedia politici vyjadriť najmä v kampani pred voľbami.

„Nehovorím o opozičných stranách, žiaľ, tentokrát musím hovoriť o stranách vládnych. Na práve prebiehajúcom samite NATO sa hovorí o doposiaľ nevídanej eskalácii vojny. Hovorí sa o priamom zapojení NATO ako celku do vojny s Ruskom…,“ uviedol Gyimesi.

„A naša delegácia všetky nápady bez výhrad podporuje, akoby tam boli Naď s Hegerom,“ poznamenal. Zatiaľ totiž neexistuje jediný hlas podobný tomu z kampane, ktorý by povedal : „DOSŤ! Toto sú červené čiary, ktoré neprekročíme.“

Gyimesi vysvetlil o či ide

Ide najmä o nový balík peňazí v objeme 40 miliárd EUR ročne na zbrojenie Ukrajiny, ktorý zaplatia členské krajiny – čo Slovensko podporuje.

„Áno, zaplatíme to my všetci z našich daní. Je fajn na jednej strane povedať, že na Ukrajinu nepošleme ani “náboj”, ale tie “náboje” zaplatiť z nášho rozpočtu len tak, lebo si to želá globálny záujem Spojených štátov, je to isté!,“ myslí si Gyimesi.

Zároveň je presvedčený, že tá suma by sa dala využiť aj na Slovensku : „Napríklad na lacnejšie potraviny, čo poviete ?“

„Rovnako účasť na výcviku ukrajinských vojsk na našom území vojakmi NATO je zrazu prijateľná pozícia,“ doplnil Gyimesi.

„Spomenie si ešte niekto na protesty voči zmluve DCA? Asi nie, tie boli pred voľbami,“ konštatuje.

„A napokon, všetky tie desiatky protivzdušných systémov darovaných Ukrajine… Jeden sa už pre Slovensko nenašiel, keď sme sa už ako blázni pripravili o ten náš?,“ pýta sa.

V takomto rozpore je pozícia Maďarska : „Zbrane nedodávame, peniaze daňových poplatníkov na zbrojenie nedáme, územie na výcvik Ukrajincov neposkytneme, vojakov na Ukrajinu nepošleme..“ zhrnul smerovanie politiky u susedov.

„Volá sa to suverénna zahraničná politika podporená skutkami,“ zdôraznil.

V závere bývalý poslanec Gyimesi zopakoval : „Toto vojnové šialenstvo sa deje napriek tomu, že vojna Ukrajiny s Ruskom nie je našou vojnou. Rusko NATO neohrozuje, neútočí naň. Ukrajina nie je členom NATO, teda povinnosť pomáhať za hranicami našich možností, neexistuje.“

Medvedev tvrdo reagoval na záverečné vyhlásenie summitu NATO
Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev reagoval na prijaté vyhlásenie summitu NATO vo Washingtone. Dokument nazval nepriateľom. "Budeme naďalej podporovať Ukrajinu na nezvratnej ceste k plnej euroatlantickej integrácii... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik