Bývalý český prezident kritizuje: Politický mainstream démonizuje pravicu
12 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Václav Klaus, bývalý prezident Českej republiky, sa vo svojom najnovšom komentári na stránkach portálu CZ24 ostro vyjadril k aktuálnej politickej situácii v Európe. Jeho slová vyvolávajú otázky o stave demokracie a slobody prejavu.

Mediálna pustatina: Klaus odhaľuje absenciu kritického myslenia v českej spoločnosti

"Rád by som citoval z domácej tlače, ale diskusia tohto druhu tu nie je. Neexistuje politická strana, ktorá by sa postavila proti tomuto spôsobu myslenia. Hlavné médiá by takúto diskusiu považovali za príliš náročnú. Úroveň rešpektovania neštandardných názorov je preto v tejto krajine minimálna. Pokiaľ nejde o hlúposť. Premýšľanie o vážnych veciach nepatrí k etikete. Prevláda zvláštna neutralita. V štátnej televízii (viem, že je politicky korektné nazývať ju verejnoprávnou televíziou) dávajú stále dokola Louisa de Funésa, Rio Bravo, Sherlocka Holmesa a Hercula Poirota. Niekedy aj Slnko, seno, jahody. A potom nekonečný seriál stádovitých detektívok Českej televízie."

Pochybnosti o francúzskom volebnom systéme

Bývalý prezident sa kriticky vyjadril aj k francúzskemu volebnému systému: "Francúzi s Macronom na čele opäť ukázali, že parlamentná demokracia nie je ich silnou stránkou. To nie je žiadna novinka. Tamojšia parlamentná demokracia bola vždy podriadená niekoľkým demokratickým "velikánom" - od Napoleona cez de Gaulla až po Macrona. Pri francúzskom volebnom systéme a ústave voľby veľa neznamenajú - vláda nemusí byť schválená parlamentom, aby mohla existovať, a parlamentný systém umožňuje bezprecedentné veci. Porovnajme tri "rebríčky": Le Penová získala minulý víkend 32,1 % hlasov, Mélenchon 25,7 % a Macron 23,2 %. Poradie kresiel (mandátov vo francúzskom parlamente) je však opačné - Mélenchon 178, Macron 150, Le Penová 126. Oplatí sa ísť k voľbám?"

Ex-prezident pokračuje:

"Francúzsky volebný systém úspešne "rozbil" Le Penovej údajne krajne pravicovú stranu Národné združenie. Fascinuje ma obrat krajnej pravice. Keď sa konali voľby do Európskeho parlamentu, náš prezident jednoznačne - a ako jeden z prvých - hovoril o úspechu extrémistov. Kto sú extrémisti? Každý, kto nie je úplne mainstreamový, úplne proruský, úplne proukrajinský, úplne proizraelský, je automaticky krajne pravicový a extrémistický. Mimochodom, krajne ľavicový už nie je takmer nikto, pretože krajná ľavica, v 90. rokoch u nás nepredstaviteľná, sa stala novým normálom, novou normou."

Varovanie pred uniformným myslením

Klaus varuje pred nebezpečenstvom vytvárania jednotného spôsobu myslenia v spoločnosti: "Stále sa zužuje koridor hodnôt, názorov a životných postojov, od ktorého sa nie je dovolené vzďaľovať." 

Výzva k racionálnej diskusii

Klaus vyzýva k vytvoreniu priestoru pre otvorenú a racionálnu diskusiu: "Kde sú tie ostrovy racionálneho myslenia, ktoré sa odvážia nesúhlasiť? Relatívne slobodný týždenník Echo v starostlivo vybranej vzorke listov čitateľov zaradil hneď na začiatok svojho posledného čísla tieto vety: "Voľby do Európskeho parlamentu vyhral Václav Klaus, ktorý sa do politiky vrátil cez manekýna Turka. Je to ukážka rôznorodosti (možno módne rôznorodosti) myslenia čitateľov Echa, alebo len "štuchnutie" do politicky korektnej línie? V týchto voľbách som nekandidoval a väčšinu hlasov získali strany, ktoré nemôžem vystáť. Je to moje víťazstvo? Je toto seriózna diskusia o voľbách do Európskeho parlamentu? Treba si prečítať Die Weltwoche a Junge Freiheit. Dúfam, že takéto texty tu nevyjdú."

Hlas ľudu: Cynické prasce
Viem, sú to silné slová. Ale ak chcem vyjadriť silu svojej myšlienky, nič lepšie nemám poruke. Možno ľudia bez charakteru. Ale to nie je celkom ono. Alebo presnejšie: takí, čo sa nezastavia pred ničím, len aby dosiahli svoje. Aby ublížili človeku,... Čítať ďalej
11 | 07 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik