Varovanie desiatok expertov: Nie Ukrajine do NATO!
11 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

"Neprijímajte Ukrajinu do NATO. Rozpadne sa. Varuje 60 expertov" - píše web srspol.sk. Koná sa samit NATO vo Washingtone. Na ňom sa má riešiť aj riešiť aj otázka členstva Ukrajiny v NATO. Niektorí experti hovoria, že Aliancia by nemala posúvať Ukrajinu k členstvu a obávajú sa sa výskytu problémov, ktoré by to mohlo priniesť, napríklad rozpadu NATO. napísali aj parlamentnilisty.cz.

V rýchlosti čitateľovi prebehne hlavou, či sa vlastne toho rozpadu NATO má obávať, alebo či by také čosi upokojilo napätú situáciu v mnohých regiónoch sveta a či by sa konečne Európska únia potom nezačala venovať tomu, na čo vznikla, teda, všestrannému rozvoju jej členských štátov.

Už o pár hodín sa dozvieme

na samite NATO sa bude preberať hlavne to, akým spôsobom NATO pristúpi k ambíciám Ukrajiny k členstvu v Severoatlantickej alianci. USA ponúkajú Kyjevu „mosť“ do NATO a zároveň požadujú reformy, hlavne v oblasti korupcie. Ukrajinský prezident Zelenskyj je nespokojný, pretože sa zdá, že na stole nie je ani časový harmonogram pre vstup.

Takže k tomu varovaniu expertov

Viac ako 60 expertov na zahraničnú politiku publikovalo list varujúci pred rizikami, ktoré by členstvo Ukrajiny v NATO prinieslo. Píšu, že prijatie Kyjeva by vyžadovalo, aby západné štáty vstúpili do jadrovo vyzbrojeného konfliktu s Ruskom. Čím bližšie sa NATO priblíži sľubu, že Ukrajina vstúpi do Aliancie, akonáhle vojna skončí, tým vraj bude motivácia pre Rusko väčšia pre jej pokračovanie. „Niektorí tvrdia, že privedenie Ukrajiny do NATO by Rusko odradilo znova napadnúť Ukrajinu. To je zbožné prianie. NATO svojimi činmi preukázalo, že nevie, čo všetko je v stávke v prípade prijatia Ukrajiny za člena.

Keby Ukrajina vstúpila do NATO, Rusko by malo dôvod pochybovať o jeho dôveryhodnosti a o záruke bezpečnosti, a výsledkom by mohla byť vojna alebo rozpad samotného NATO,“ odkazuje list expertov , zverejnený na serveri Politico.

A nielen pred tým varujú.

Dokonca aj prezident USA Joe Biden a bývalý prezident USA Donald Trump varujú pred možnosťou, že vstup Ukrajiny do NATO by mohol vyvolať tretiu svetovú vojnu s Ruskom. Na samite NATO by vraj, podľa analytikov podpísaných pod listom, Aliancia nemala posúvať Ukrajinu k členstvu a štáty by sa tým tu nemali zaoberať.

Radšej by mali riešiť zlepšenie schopností Ukrajiny v sebaobrane, rovnako ako na minuloročnom summite NATO. Akýkoľvek krok, ktorý by priblížil Ukrajinu k členstvu, by bol, tvrdia títo analytici, nerozumný. "Z rovnakého dôvodu, prečo by Spojené štáty nemali ísť do vojny proti Rusku, by sa dnes nemali zaviazať k vojne proti Rusku kvôli Ukrajine v budúcnosti."

Ruská armáda chráni Krym (VIDEO). Ukrajinská protivzdušná obrana v koncoch
Ruské jednotky zasiahli raketomety HIMARS, pripravené na streľbu na Krym. Ministerstvo obrany: Ruské ozbrojené sily zničili štyri zariadenia HIMARS, ktoré sa chystali zaútočiť. Presný zásah „Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnili... Čítať ďalej
10 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik