Vláda zvažuje miliónové daňové úľavy pre zahraničných investorov
08 | 07 | 2024 I Bari Zajačková
Slovensko stojí na prahu významných investícií, ktoré môžu priniesť stovky nových pracovných miest a posilniť domáci priemysel. Dve veľké zahraničné firmy prejavili záujem o rozšírenie svojich aktivít na našom území, pričom žiadajú o investičnú pomoc vo forme daňových úľav, informuje portál O peniazoch. Ministerstvo hospodárstva pod vedením Denisy Sakovej už pripravilo návrhy na poskytnutie tejto pomoci, ktoré aktuálne prechádzajú medzirezortným pripomienkovým konaním.
Prešov sa môže tešiť na nový závod s modernou technológiou

Spoločnosť De Jong Slovakia plánuje v Prešove vybudovať nový závod na výrobu nerezových zásobníkov vody pre tepelné čerpadlá. Tento ambiciózny projekt by mal priniesť investíciu vo výške viac ako 63 miliónov eur a vytvoriť 150 nových pracovných miest do konca roka 2028. Priemerná hrubá mzda v novom závode by mala dosahovať približne 1700 eur, čo by mohlo výrazne prispieť k zvýšeniu životnej úrovne v regióne.

Plánovaný závod bude vyrábať nerezové zásobníky s objemom od 100 do 300 litrov, ktoré sú kľúčovými komponentmi pre tepelné čerpadlá. Počiatočná výrobná kapacita sa odhaduje na 350-tisíc kusov ročne, s potenciálom rastu až na 700-tisíc kusov pri zavedení druhej zmeny. Táto investícia by mohla významne posilniť postavenie Slovenska v sektore výroby komponentov pre obnoviteľné zdroje energie.

Kysucké Nové Mesto sa stane centrom elektromobility

Druhý významný investičný zámer predstavila spoločnosť Schaeffler Kysuce. Firma plánuje rozšíriť svoju existujúcu prevádzku v Kysuckom Novom Meste o nové výrobné kapacity zamerané na produkciu elektrických osí pre elektromobily. Tento projekt si vyžiada investíciu vo výške 22,6 milióna eur a vytvorí 11 nových pracovných miest s nadpriemernou mzdou presahujúcou 2000 eur.

Investícia Schaeffler Kysuce je zameraná na budúcnosť automobilového priemyslu. Nové výrobné linky budú slúžiť na finálnu montáž predných a zadných náprav pre čisto elektrické vozidlá. Tento krok môže výrazne prispieť k transformácii slovenského automobilového priemyslu smerom k elektromobilite a udržať našu krajinu na špičke v tomto rýchlo sa rozvíjajúcom odvetví.

Ministerstvo podporuje investície, ale opatrne

Ministerstvo hospodárstva zatiaľ vypracovalo kladné stanoviská k obom žiadostiam o investičnú pomoc. V prípade De Jong Slovakia odporúča poskytnúť plnú požadovanú výšku daňovej úľavy 11,4 milióna eur. Pre Schaeffler Kysuce navrhuje nižšiu sumu - 3 milióny eur namiesto požadovaných 9 miliónov.

Podľa ministerky Sakovej majú tieto investície potenciál priniesť pozitívne sociálne vplyvy v oblasti zamestnanosti v regiónoch a pozitívne ovplyvniť podnikateľské prostredie. Zároveň však upozorňuje na možné negatívne vplyvy na životné prostredie, ktoré bude potrebné starostlivo monitorovať a riešiť.

Budúcnosť slovenského priemyslu sa formuje teraz

Tieto investičné zámery predstavujú významný krok k posilneniu slovenského priemyslu a jeho orientácie na moderné technológie. Vytvorenie nových pracovných miest v regiónoch môže pomôcť znížiť nezamestnanosť a zvýšiť životnú úroveň. Zároveň investície do výroby komponentov pre tepelné čerpadlá a elektromobily môžu upevniť pozíciu Slovenska ako dôležitého hráča v oblasti zelených technológií a elektromobility.

Konečné rozhodnutie o poskytnutí investičnej pomoci bude známe po ukončení medzirezortného pripomienkového konania, ktoré trvá do 4. júla 2024. Ak budú návrhy schválené, mohli by tieto projekty odštartovať novú éru priemyselného rozvoja na Slovensku, kombinujúc ekonomický rast s environmentálnou zodpovednosťou.

Varovanie obyvateľom okresu Levice - pozor, mor!
V najväčšom slovenskom okrese sa šíri africký mor ošípaných. Okrem opatrení, ktoré v takomto prípade nariaďuje štátna veterinárna a potravinová správa, situácia ovplyvňuje aj život bežných občanov. "Nemôžu ísť na hríby ani na prechádzku. Obcí, kde... Čítať ďalej
06 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik