Naši krajania v zahraničí: Mosty medzi Slovenskom a svetom
05 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Pamätný Deň zahraničných Slovákov si v piatok pripomenú slávnostným podujatím na tradičnom mieste v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Program pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva sa začína o 10.00 h.

Oslava Dňa zahraničných Slovákov v Sade Janka Kráľa

"Počas ceremónie sa predstaví so svojím hudobným programom mládežnícky dychový orchester zo Slovenského Komlóša v Maďarsku, Anna Hrabčáková Hradský zo San Diega v USA a operný sólista Ivan Ožvát zo Slovenska," informuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na svojom webe.
Pamätný Deň zahraničných Slovákov symbolicky pripadá na deň štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda - 5. júla, oslavuje sa už od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. V roku 2000 bol 5. júla v centre Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke osadený 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu, ktorý darovali krajania z Maďarska. Od toho roku sa tento základný kameň budúceho pamätníka slovenského vysťahovalectva a zahraničných Slovákov stal miestom pripomenutia si krajanov žijúcich za hranicami Slovenska.

Minister Blanár: Krajania sú neoddeliteľnou súčasťou Slovenska

Slovenská republika vždy považovala Slovenky a Slovákov žijúcich v zahraničí za súčasť slovenského národa, našich národných dejín a národného kultúrneho dedičstva. Pripomenul to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti piatkového pamätného Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí.

Viac ako 1,6 milióna Slovákov žije v zahraničí

Viac ako 1,6 milióna Slovákov žijúcich v zahraničí predstavuje podľa šéfa rezortu diplomacie dôležitú súčasť Slovenska, o ktorú sa musíme rovnako zaujímať, starať a podporovať jej národné povedomie pre vzájomný prospech.

 "Pri mojich cestách v zahraničí sa už pravidelne stretávam aj so slovenskou krajanskou komunitou v danom štáte a nesmierne ma teší, že Slováci ani ďaleko od domova nezabúdajú na svoje korene. Šíria dobré meno našej vlasti a sú neoddeliteľnou súčasťou diplomacie, keďže dokážu pozitívne prispievať a obohacovať naše vzájomné vzťahy s krajinou, v ktorej žijú," vyhlásil Blanár. Ich skúsenosti a potenciál môže podľa jeho slov Slovensko využiť pri nadväzovaní kontaktov alebo presadzovaní ekonomickej diplomacie v nových teritóriách. Doplnil, že starostlivosťou o Slovákov žijúcich v zahraničí zároveň podporujeme udržiavanie slovenskej kultúry a tradícií aj v zahraničí.

Rezort diplomacie poukázal na to, že najviac zahraničných Slovákov žije podľa dostupných štatistík v zámorí - v Spojených štátoch amerických pôsobí 750-tisíc Slovákov, v Kanade 100-tisíc. V Česku je ich evidovaných 200-tisíc, v Maďarsku 75-tisíc a v Rakúsku 65-tisíc. V Srbsku ich žije 45-tisíc a v Rumunsku sa k slovenským koreňom hlási 13-tisíc obyvateľov.
Štátnu politiku starostlivosti o slovenských krajanov vytvára a vykonáva od roku 2006 Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v pôsobnosti Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Deň zahraničných Slovákov každoročne symbolicky pripadá na deň štátneho Sviatku sv. Cyrila a Metoda – 5. júl a pripomíname si ho od vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993.

Úrad pre Slovákov v zahraničí modernizuje komunikáciu a plánuje vytvoriť databázu krajanov

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) naštartoval prechod na digitálnu transformáciu, prostredníctvom ktorej chce zlepšiť komunikáciu Slovákov žijúcich v zahraničí aj komunikáciu úradu navonok. Okrem iného má ambíciu zvýšiť intenzitu svojho informačného pôsobenia cez sociálne siete i médiá a plánuje tiež vytvoriť databázu Slovákov žijúcich v zahraničí. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla predsedníčka úradu Dagmar Repčeková pri príležitosti piatkového Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí.
"ÚSŽZ v súčasnosti naštartoval prechod na svoju digitálnu transformáciu, ktorou chce dosiahnuť nielen vytvorenie digitálnej databázy Slovákov žijúcich v zahraničí, zlepšenie svojich služieb, ale napr. vytvorením digitálnej platformy aj lepšiu komunikáciu úradu navonok a medzi Slovákmi žijúcimi v zahraničí navzájom," uviedla Repčeková.
Cieľom úradu je zvýšiť intenzitu svojho informačného pôsobenia nielen v rámci sociálnych sietí a platformy Slovenské zahraničie, ale aj v spolupráci so Slovenskou televíziou a rozhlasom (STVR) a Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR). "Nielen smerom informovania o aktivitách Slovákov žijúcich v zahraničí na Slovensku, ale aj o korektnom dianí na Slovensku, s cieľom zabezpečiť šírenie dobrého mena SR v zahraničí," dodala predsedníčka.
ÚSŽZ sa chce tiež zamerať na oblasť vzdelávania, prepájania a využitia slovenských talentov a profesionálov zo zahraničia, zvyšovať povedomie občanov SR o Slovákoch žijúcich v zahraničí či priblížiť príbehy vysťahovaleckých a ďalších migračných vĺn. Jeho cieľom je aj zapojiť Slovákov, ktorí v zahraničí dočasne pracujú či študujú, do komunikácie s úradom a krajanskou komunitou v krajine ich pôsobenia. Má tiež ambíciu rozšíriť pôsobnosť dotácií na podporu aktivít Slovákov žijúcich v zahraničí.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik