Kam sa hrabe krása Kleopatry, či Nefertiti? Hatšepsut vás prekvapí (VIDEO)
08 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Po mnoho rokov to vyzeralo, že egyptská kráľovná Hatšepsut (asi 1508 – 1458 pred n. l.) bola spokojná s rolou obyčajnej kráľovskej manželky medzi egyptskými kráľovskými rodinami. Bola dcérou faraóna Thutmoseho I. a manželkou svojho nevlastného brata Thutmoseho II. Keď jej manžel zomrel v roku 1479 pred Kristom a jej nevlastný syn bol vymenovaný za dediča, Hatšepsut poslušne prevzala ďalšiu zodpovednosť  regentky mladého Thutmoseho III. Potom však spravila niečo neočakávané, uvádza National Geographic.

Kým však Thutmose dospel, Hatšepsut prevzala moc. Nie mečom, ale obchodom. Hoci za jej vlády Egypt prekvital, syn sa jej „pomstil“ za roky vlády v jej tieni a vymazal ju zo záznamov. „Vrátili ju“ do nich až novodobé archeologické prieskumy.

Amonova dcéra

Lenže rokmi Hatšepsut zachutila moc a hovorila o sebe, ako o „Panej dvoch krajín“. Keď sa Thutmose III blížil k veku dospelosti a mal oficiálne prevziať trón, Hatšepsut sa vyhlásila za faraóna. Na obrazoch sa nechala zobrazovať s mužským telom a falošnou bradou. Dokonca vyhlásila boha Amona za svojho otca a trvala na tom, že práve ona mala prevziať kontrolu nad Egyptom.

Austrálski aktivisti: Nedotýkať sa koál, nechceme, aby vyhynuli!
Či ste členom kráľovskej rodiny, celebrita najvyššieho rangu, alebo „obyčajný“ turista v Austrálii, bez toho, aby ste sa nepomaznali a neodfotili s koalou, určite odísť nechcete. Lenže vedci sa obávajú, že im hrozí vyhynutie. Aj tamojšie zoologické... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Nie sila, rozum

Bolo len prirodzené, že Hatšepsut sa neujala armády svojho otca. Namiesto poslania vojakov do vojny, ich poslala na obchodnú výpravu do krajiny Punt na pobreží Červeného mora, kde Egypťania neboli niekoľko storočí.

Na stenách Hatšepsutinho zádušného chrámu je obraz, podľa ktorého sa výprava vrátila s množstvom zlata, slonoviny, myrhových stromov a exotických zvierat.

Syn ako spoluvládca

Thutmose III. technicky slúžil ako jej spoluvládca, no jednoznačne ho zatienila. Jej viac, ako 20-ročná vláda Egypt priviedla k prosperite a jej syn získal pre seba trón až po jej smrti. „Vládnuť“ v tieni matky pre neho nebolo ľahké a tak Thutmose III. Hatšepsut znehodnotil jej pamiatky a odstránil jej meno zo zoznamu kráľov. Keď archeológovia začali v roku 1822 dešifrovať hieroglyfy v Deir el Bahri a neskôr v roku 1903 našli jej hrob, Hatšepsutin odkaz ako mocnej egyptskej faraónky bol obnovený.

Ako mohla vyzerať, to sa dozviete v tomto videu:

Česi idú na olympiádu v mundúroch progresívne "bezpohlavných"
Olympijská myšlienka bola od začiatku svojej histórie ukážkou športového súperenia zástupcov jednotlivých národov s tým, že sa mohli prezentovať čímkoľvek, čo pre nich bolo špecifické, výnimočné, alebo ich to nejako vyjadrovalo. Na to slúži aj... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik