Robert Kaliňák sa vyjadril k návratu Roberta Fica do premiérskeho kresla (VIDEO)
04 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Ešte pred tým, ako sa podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SSD) zúčastnil výjazdového rokovania vlády na Orave, poskytol rozhovor v relácii Diskusia na palete. Reč bola nie len o nešťastnom atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SSD), ale aj o tom, prečo sa rozhodol „stiahnuť“ z politického dôchodku. Robert Kaliňák sa vyjadril tiež k návratu Roberta Fica do premiérskeho kresla.

Prečo sa Robert Kaliňák „vrátil“ z politického dôchodku, prečo prijal výzvu viesť rezort obrany, čo je pre iné štáty nepredstaviteľné. Okrem toho Robert Kaliňák v Diskusii na palete hovoril o tom, prečo sa nevníma, ako zastupujúceho premiéra a kedy by sa Robert Fico mohol vrátiť do práce.

(Aktívny) politický dôchodca

V politike je Robert Kaliňák viac, ako 20 rokov, takže už naozaj dlhý čas, no dôvodov na návrat bolo niekoľko. „Zbierať sa“ začali po dodnes nevysvetlenej smrti Milana Lučanského, kedy sa po čase vrátil pred kamery.

„Vtedy som naozaj začal mať pocit, že tá zvrhlosť právneho systému, ktorý tu nastal po roku 2020 bude mať ďalekosiahle dôsledky nie len v rámci hrôzostrašných opatrení v rámci covidu, ale aj v trestnoprávnej rovine, čo sa aj potvrdilo,“hovorí minister upozorňujúc, že po tomto systéme tu máme minimálne tri takéto úmrtia.

Gen. Viktorín: Nehazardujte s dôverou voličov
Armádny generál vo výslužbe Jozef Viktorín (Republika) nie len súčasnej koalícii, ale aj Prezidentskému palácu adresuje úprimné odporúčanie. Nemali by opakovať chyby Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Upozorňuje, že občania očakávajú väčšiu mieru... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Minister obrany

Kaliňák si dnes uvedomuje, že hoci si to predtým nevšímali, na Smer bolo nahádzané obrovské množstvo špiny, no je načase Smer očistiť. Jedným z dôvodov, prečo sa rozhodol prijať viesť rezort obrany, bola aj nutnosť obnoviť obranyschopnosť SR.

„Ja som v zásade inklinoval k obrane od začiatku politickej kariéry, ešte ako predseda výboru pre obranu a bezpečnosť, ale situácia sa vyvinula tak, že som viedol rezort vnútra a tam som urobil všetky predsavzatia, ktoré som mal,“ hovorí Kaliňák o ďalšom dôvode ujať sa tohto rezortu. Na vnútre sa za jeho vedenia podarilo obnoviť záchranné zložky, znížila sa nehodovosť a obrana bola veľká výzva.

Totálne odzbrojení

„Tento rezort nikdy nebol v ktovieakej kondícii, ale za tie tri roky sa to naozaj zásadne zdecimovalo,“ myslí si minister. Súhlasí s tvrdením, že Slovensko sa „podarilo“ zásadne demilitarizovať. Predošlé vedenie ministerstva podľa neho nemyslelo na záujmy Slovenska.

„Skôr na svoju vlastnú politickú prestíž a politické body. To je problémom slovenskej pravice, slovenských progresívnych politikov, že jediné, na čo v tejto chvíli myslia, sú ich vlastné politické body, ktorým sa podriaďujú záujmy a SR sú až na druhom alebo treťom mieste, ak vôbec,“ hovorí Kaliňák.

Urobili sme niečo nepredstaviteľné

Ten vysvetľuje, že ak chceme pomáhať iným, musíme najskôr byť zodpovední k sebe. Podľa neho plstí pravda, že najskôr sa slovenská vláda musí postarať o svojich občanov, potom môže hľadať to, ako sa dá pomôcť inde.

„A tu je veľmi dôležité, že viaceré krajiny to tak reprezentujú a vidíme to aj na NATO – jedna z hlavných línií je princíp odstrašenia – tie sily sú tak veľké, že sa nikomu neoplatí napadnúť akéhokoľvek člena NATO bez rozdielu veľkosti,“ pripomína minister obrany. Aj s novým generálnym tajomníkom hovoril o dôležitosti našej protivzdušnej obrany (PVO). Urobili sme niečo, čo neurobila žiadna iná krajina - systémy PVO sme odovzdali priamo zo služby a ničím sme ich nenahradili.

Minister Blanár vytočený do biela! Naď oklamal svoju koalíciu
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár o tom, ako sa bývalý minister obrany Jaroslav Naď neustále vykrúca zo zodpovednosti za darovanie stíhačiek na Ukrajinu "Bývalý minister Jaroslav Naď oklamal svoju koalíciu ohľadom ochrany vzdušného priestoru... Čítať ďalej
02 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Kedy budeme obranyschopní?

„F-16tky začínajú prichádzať postupne tento rok, budúci rok príde niekoľko kusov,“ avizuje Kaliňák s tým, že tu zase narazili na problém, že síce plány na prebudovanie letiska na Sliači boli, no nič sa nerealizovalo. V konečnom dôsledku si síce budeme musieť pomôcť sami, no bude možnosť urobiť to lepšie.

Nie je zastupujúci premiér

„Ja určite nie som zastupujúci premiér, pretože my predsedu vlády máme. Fakt je, že som podpredseda vlády, no nie len ja, ale aj Denisa Saková a Tomáš Taraba, či Peter Kmec a každý si plníme nejaké konkrétne povinnosti, ktoré ako podpredsedovia vlády máme,“ vysvetlil Kaliňák s tým, že premiéra zastupujú len v niekoľkých veciach, v tomto prípade počas PN spôsobenej politickým atentátom. Premiér sa však podieľal na strategických rozhodnutiach, aj keď o tej najbežnejšej exekutívy sa snažili odbremeniť ho.

Chystá sa návrat premiéra

„Momentálne sa aktívne zapája do politického diania. Aktívne komunikuje nie len s prezidentom Petrom Pellegrinim, ale aj s predsedami koaličných strán Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a Andrejom Dankom (SNS) a myslím že už pomaly preberá všetky tie úlohy, ktoré na premiérovi stoja. Verím, že sa čoskoro dočkáme jeho postupného návratu,“ avizuje minister obrany. Konkrétny dátum ešte síce nepozná, ale počítal by to na dni.

Republika: Naše územie sa stáva legitímnym cieľom (VIDEO)
Peter Pukan a Ondrej Ďurica z hnutia Republika tvrdia, že preprava zbraní na Ukrajinu cez naše územie, zo Slovenska robí legitímny cieľ pre prípadný útok jednej zo strán nezmyselného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Celé to vysvetlili vo videu... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Reklamný článok/JM Communication, s.r.o., Drotárska cesta 56, Bratislava, IČO: 51711842.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik