Ľudia z Bukózy budú mať do týždňa zaslúžené Vianoce
03 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Zamestnanci Bukózy Vranov sú už niekoľko mesiacov bez výplat, fabrika nefunguje tak, ako má a tí, čo boli za situáciu zodpovední, si nad ňou „umyli ruky. Zamestnanci na svoj problém upozornili v polovici mája a začiatkom júla prichádza minister životného prostredia Tomáš Taraba pre Horný Zemplín s dobrou správou.

Ešte v máji vedenie spoločnosti vysvetlili zamestnancom, v čom je problém a šéfka odborov fabriky načrtla tri možnosti. Minister Tomáš Taraba 2. júla informoval o tom, že do Bukózy príde nový investor, ktorý v horizonte týždňa vyplatí všetky mzdy a tiež sľúbil uhradiť všetky pohľadávky, ktoré fabrika má, aj voči ministerstvu životného prostredia. Svoj podiel na záchrane fabriky má aj ministerka hospodárstva, ale aj organizácie, ktoré komunikovali bezodkladne.

Spoločnosť je zdravá

„Máme audit, potvrdzujúci, že spoločnosť je zdravá, a hoci nám banka prisľúbila úver, zrušila ho. Peniaze mali ísť na výplaty. Mali sme obrovské problémy s dodávateľmi dreva, Lesy SR nám krátili dodávky a tak sme sa dostali do problémov. Rokujeme s 2 zahraničnými investormi. Výsledok bude do 2 týždňov. Sme ochotní vzdať sa fabriky aj za 1 euro,“ informoval ešte v polovici mája prezident Bukózy Ján Ďurian. Podľa šéfky tamojších odborov Vlasty Szabovej mali zamestnanci tri možnosti – vyhlásenie konkurzu, kedy by ľudia dostali peniaze z garančného fondu. Druhou bolo podanie okamžitej výpovede kvôli neplateniu mzdy, kedy by mal nárok na odstupné a ako tretiu možnosť videla nového investora.

Dva mesiace nevideli výplatu. Zodpovedný si „umyl ruky“
Bukóza Vranov je veľkým zamestnávateľom v regióne, kde je o prácu dosť veľká núdza. Nuž – zamestnávateľ, ako sa to vezme. Sedemsto ľudí už od marca nevideli výplatu. Aktuálne sú doma a zo zákona by mali poberať 60 percent z platu. Nechodia však ani... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Mičovský dal ruky preč

„Môj generálny pokyn, aby sa zmluvy na predaj dreva zo štátneho podniku Lesy SR uzatvárali vždy transparentne a čestne, sa nielenže dodržiaval, ale odberatelia jeho funkčnosť aj oceňovali. Bukóza iste nebola výnimkou, uzatvorené zmluvy Lesy SR plnili,” uviedol, vyjadril sa minister z vlády Igora Matoviča Ján Mičovský (obaja OĽaNO) s tým, že problémy závodu spôsobil prudký nárast cien v čase, kedy už nebol ministrom.

„C“ je správne

„Po veľmi intenzívnych rokovaniach sa podarilo nájsť nového investora pre Bukózu. Ten sa zaviazal uskutočniť nie len reštrukturalizáciu, ale aj prinavrátenie celej výroby a najmä fungovania tejto fabriky,“informoval minister životného prostredia vo videu na sociálnej sieti. Fabrika podľa neho už budúci týždeň vyplatí všetky mzdy, v plnej výške preberie na seba zodpovednosť za pohľadávky a zaviazal sa aj k rozvoju – fabrika má veľký potenciál.

Je za tým (aj) Saková

„Aj Slovenský plynárenský podnik prispel k tomu, že fabrika sa bude vedieť znovu napojiť na energonosiče,“ poďakoval sa Taraba aj kolegyni – ministerke hospodárstva Denise Sakovej (Hlas-SD), ale aj ExIm banke, ktorá komunikovala expresne rýchlo a tiež ho teší, že fabrika čoskoro uhradí aj záväzky voči jeho ministerstvu.

„Verím, že to predstavuje obrovský štart pre rozvoj fabriky, že nový menežment naozaj vdýchne do tejto fabriky život a všetky tie menežérske zlyhania z minulosti sa už opakovať nebudú,“ uzavrel Taraba.

Plevíková o zúfalstve strany SaS! "Už by mohli prestať," odkazuje! Reaguje aj minister vnútra!
"Neviem, či je strana SaS taká zúfalá, že im klesajú preferencie, že sa uchýlila vymýšľať témy, v ktorých miešajú hrušky s jablkami." Zamýšľa sa na sociálnej sieti poslankyňa NR SR Zuzana Plevíková (SMER - SSD). Plevíková poukazuje na to,že strana... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik