ŠOKUJÚCE! Grécko zavádza OTROCKÝ pracovný týždeň!
02 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Zatiaľ čo svet sníva o 4-dňovom pracovnom týždni, Grécko ide úplne opačným smerom. Od pondelka 1. júla tu vstúpil do platnosti kontroverzný zákon zavádzajúci 6-dňový pracovný týždeň. Tamojšia vláda tvrdí, že je to nevyhnutné pre ekonomický rast. Odbory hovoria o barbarstve. Informuje o tom portál The Guardian.

Šok pre zamestnancov: O víkend menej, o prácu viac

Gréci už teraz patria k najpracovitejším národom Európy - v priemere odpracujú 41 hodín týždenne. Teraz im vláda premiéra Mitsotakisa pridáva ďalší pracovný deň. Zamestnanci budú môcť pracovať buď 2 hodiny denne navyše, alebo celú 8-hodinovú zmenu naviac. Za to dostanú 40% príplatok k dennej mzde.

Vláda: Potrebujeme viac práce, lebo nám chýbajú ľudia

Prečo taký drastický krok? Vláda argumentuje demografickou krízou a nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. "Je to tikajúca časovaná bomba," varuje premiér Mitsotakis. Od finančnej krízy v roku 2009 totiž z Grécka odišlo pol milióna prevažne mladých a vzdelaných ľudí.

Odbory: Je to barbarstvo a krok späť

"Nedáva to žiadny zmysel," hromží Akis Sotiropoulos z odborového zväzu štátnych zamestnancov. "Keď ostatné civilizované krajiny zavádzajú 4-dňový týždeň, my ideme opačným smerom." Kritici tvrdia, že reforma v konečnom dôsledku pochová 5-dňový pracovný týždeň.

Grécko proti prúdu: Kým iní skracujú, oni predlžujú

Tento krok je v ostrom kontraste s trendmi vo svete. Belgicko nedávno umožnilo rozložiť si prácu do 4 dní. Pilotné projekty 4-dňového týždňa prebiehajú v Británii, Nemecku či Japonsku. Výskumy ukazujú, že kratší týždeň zvyšuje produktivitu.

Dôchodcovia do práce: Vláda láka aj seniorov

Do diskusie sa zapojili aj dôchodcovia. "Vláda v podstate hovorí - choďte pracovať dlhšie, budeme zatvárať oči," kritizuje Grigoris Kalomoiris z odborov učiteľov na dôchodku. Podľa neho to nevyrieši problém s nedostatkom pracovnej sily a je to nespravodlivé voči mladým nezamestnaným Grékom.

Či tento kontroverzný krok pomôže gréckej ekonomike alebo naopak prehĺbi problémy, ukáže až čas. Jedno je isté - Grécko opäť raz šokuje Európu svojím netradičným prístupom.

Prichádzajú Patrioti Európy! Orbán, Babiš a Kickl zverejnili silné vyhlásenie
V Európskom parlamente vznikne nová „patriotická sila“. Hnutie ANO Andreja Babiša, strana Fidesz predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a rakúska krajne pravicová FPÖ oznámili z Viedne vznik spoločnej aliancie - Patrioti Európy. Dôraz bude... Čítať ďalej
30 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik