Rusi majú vzácnu trofej!
02 | 07 | 2024 I Milan Laca

Ruská armáda získala navádzací systém ATACMS. Budú študovať, ako raketa upravuje kurz.

Ruskí špecialisti získali prístup k systému navádzania rakiet ATACMS.

Majú trofej
Operačno-taktický systém navádzania rakiet a korekcie letu ATACMS sa dostal do rúk ruských špecialistov. Prvýkrát  zverejnili fotografiu vnútorných častí ATACMS. Americké rakety aktívne používa ukrajina pri útokoch. POužili ich aj pri útoku na Sevastopoľ, v dôsledku ktorého bolo zranených vyše 150 ľudí.
Skúmajú ako funguje

Sú tam tri laserové prstencové gyroskopy. Vďaka nim sa drží na stanovenej balistickej dráhe. Ďalej GPS anténa, vďaka ktorej dochádza ku korekcii v primárnej a poslednej časti balistickej trajektórie“, povedal ruský špecialista na zbrane.

ATACMS vo výzbroji ukrajinských síl

Prvú várku rakiet ATACMS doručili na Ukrajinu v októbri 2023, informoval The Wall Street Journal, s odvolaním sa na svoje zdroje. Podľa denníka sa tak stalo tajne, kvôli obavám z útoku z Ruska. Rozhodnutie o prevode ATACMS verejne oznámili v apríli 2024.

Kde útočili?

Rakety ATACMS použili pri útokoch na Lugansk 7. júna 2024. Obeťami sa stalo šesť ľudí a viac ako 50 bolo zranených. ATACMS použili aj na útok na letisko v Berďansku. Rovnaké rakety použili v noci 30. apríla, počas útoku na Krym. Najznámejším prípadom je použitie ATACMS v oblasti pláží Učkujevka a Ljubimovka na severnom okraji Sevastopoľa. Podľa ruského ministerstva obrany, ukrajinské ozbrojené sily zaútočili piatimi raketami, vybavenými kazetovou muníciou. Štyri zostrelila protivzdušná obrana a piata sa „v dôsledku zásahu zbraní protivzdušnej obrany v záverečnej fáze odchýlila z dráhy letu, hlavica detonovala vo vzduchu nad územím mesta“. Štyria ľudia (z toho dve deti) neprežili, 151 bolo zranených.

Rusi už nejaké zostrelili

Zostrelenie amerických rakiet opakovane hlásilo ruské Ministzerstvo borany.  Napríklad 29. júna informovalo, že za týždeň ruská armáda zostrelila päť ATACMS.

Moskva obvinila Washington  

Z účasti na útokoch obvinil prezident Putin USA. ..."Ale ako ich používajú? Ukrajinský vojenský personál nemôže robiť všetko sám a zasiahnuť touto raketou. Oni to jednoducho technologicky nedokážu. Na uskutočnenie takéhoto úderu potrebuje Ukrajina americký satelitný prieskum, na základe ktorého potom vytvorí letovú dráhu a potom ju vloží do raketového systému. Západné dodávky zbraní Ukrajine sú priamou účasťou na konflikte“ povedal Putin. 

NATO si láme hlavu nad ruskými bombami (VIDEO)
NATO premýšľa ako poraziť ruskú „zázračnú zbraň“. Pomôžu švédske Saaby pri ochrane pred ruskými FAB? Hľadajú spôsob Západ vyvíja pre kyjevský režim taktiku na boj proti ruským kĺzavým bombám. Podrobnosti o pláne zverejnili v Defense News John... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik