NATO chystá varovanie Putinovi!
02 | 07 | 2024 I Milan Laca

Putin bude osobitným cieľom na programe summitu NATO.

Nadchádzajúci summit aliancie vo Washingtone by mal vyslať silný odkaz ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi. Informovala americká organizácia Council on Foreign Relations (CFR).

Veria si  

Okolie amerického prezidenta Joe Bidena verí, že úspešný summit NATO vyšle presvedčivý odkaz aj tretiemu adresátovi: ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Všetky témy, zamerané na Ukrajinu a amerických republikánov sú určené aj pre Putina, ale on je špeciálnym cieľom ďalších bodov programu summitu“, píše sa v článku.

RÝCHLA SPRÁVA! Viktor Orbán sa stretne s Volodymyrom Zelenským
Maďarský premiér Viktor Orbán pricestuje v utorok na návštevu do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Uviedli to portály The Guardian a Financial Times s odvolaním sa na osoby oboznámené s touto záležitosťou.... Čítať ďalej
02 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ciele

Odborníci z NATO vytýčili tri hlavné cieľové skupiny, ktorým je pripravované podujatie určené. Prvým je vedenie Ukrajiny, nespokojné s odmietnutím vstupu do NATO, druhým predstavitelia Kongresu USA, ktorí kritizovali európske výdavky na obranu ako príliš nízke. Tretím adresátom je ruský prezident Vladimir Putin, keďže ruská armáda dosiahla v roku 2024 značný úspech.

Pochybnosti

Organizátori však poznamenali, že na základe výsledkov summitu, ho každý z týchto adresátov môže považovať za neúspešný, keďže republikáni budú s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej kritizovať Bidenove kroky, žiadostiam ukrajinskej strany nevyhovejp a ruské ozbrojené sily budú pokračovať vo vojenských operáciách.

Chcú obísť Trumpa

NATO tiež poznamenalo, že pre obavy z možného druhého prezidentovania Donalda Trumpa, sa zodpovednosť za koordináciu dodávok zbraní na Ukrajinu presunie na samotnú alianciu.

Výročie, a čo ďalej?

Samit NATO vo Washingtone sa bude konať od 9. júla do 11. júla 2024. Je venovaný 75. výročiu aliancie. Na minuloročnom podujatí NATO vo Vilniuse Kyjev vyjadril želanie získať oficiálnu pozvánku do NATO, ale Biden vyhlásil, že podľa jeho názoru Ukrajina teraz nie je pripravená na členstvo.

Putinove podmienky

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vedením ministerstva zahraničných vecí povedal, že jednou z podmienok rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou bude vyhlásenie Kyjeva, že sa vzdá svojich zámerov vstúpiť do NATO.

Holubica mieru je pripravená na štart!
Autor: Andrej Zacharčenko „Holubica mieru“ Zelenskyj odkazuje Moskve: „Už som pripravený na rokovania“. Kyjev, vystrašený Bidenom po prezidentskej debate, nie je proti vyveseniu bielej vlajky. Ale potrebuje to Rusko? Objavil dialóg Líder... Čítať ďalej
02 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik