Smer ODMIETA útoky opozície na prezidenta. POZRITE, čo urobili
01 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Strana Smer-SD odmieta útoky opozície na prezidenta SR Petra Pellegriniho v súvislosti s podpisom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podčiarkla, že prezident sa v súlade s Ústavou SR rozhodol nevyužiť právo veta a legislatívu podpísal. Stanovisko strany TASR poskytol jej tlačový odbor. Opozičné strany sa pre zákon o STVR obracajú na Ústavný súd SR

"Skončila sa éra, kedy opozícia a médiá zakričali a hlava štátu sa postavila na ich stranu bez ohľadu na záujmy verejnosti, ktorá si výslovne želá zmeny vo vysielaní verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Smer-SD nepochybuje, že prezident SR svoje právo veta využíva a bude využívať suverénne a nezávisle od vôle vládnych politických strán," uviedla strana.

Smer-SD zároveň ocenil postoj nominantov SNS na Ministerstve kultúry SR, osobitne ministerky Martiny Šimkovičovej pri presadzovaní dôležitých mediálnych zákonov. Strana podotkla, že napriek útokom "zo strany opozície, protivládnych médií a mimovládnych organizácií", postupujú pri plnení záväzkov z vládneho programu a predkladajú návrhy, ktoré podporuje celá koalícia.

Hnutie Slovensko aj V. Remišová kritizujú prezidenta za podpis zákona o STVR

Hnutie Slovensko kritizuje prezidenta SR Petra Pellegriniho za podpísanie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Tvrdí, že Pellegrini nekoná v prospech ľudí. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová dodala, že Pellegrini "expresným podpisom" zákona potvrdil, že slúži politikom vládnej koalície.

"Likvidáciu RTVS dokončil sluha mafie Pellegrini tým, že sa podpísal pod zákon, ktorý robí z verejnoprávneho média slúžku vládnej moci. Ficova vláda s cieľom udržať si moc za každú cenu potrebuje zrušiť objektívne médiá, ktoré pravdivo informujú o nespočetných zlyhaniach tejto vlády organizovaného zločinu," uviedol v stanovisku predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš s tým, že vláda chce vytvoriť poslušné médiá, ktoré budú o jej krokoch informovať len v pozitívnom svetle. "Ak si niekto myslel, že Pellegrini bude v prezidentskom úrade konať v prospech ľudí a podobné pokusy o krivenie demokracie zastaví, hlboko sa mýlil," doplnil.

Remišová si myslí, že Pellegrini svojimi prvými krokmi v úrade prezidenta len dokazuje, že nie je nezávislým prezidentom, ale len "podržtaškou" vládnej koalície.
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa mení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Opozičné strany sa pre zákon o STVR obracajú na Ústavný súd SR

Opozičné PS, KDH a SaS podávajú pre zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) ústavnú sťažnosť. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii. Žiadajú aj pozastavenie účinnosti legislatívnych zmien.

"Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou," vyhlásil predseda PS Michal Šimečka. Za zmenou legislatívy vidí snahu o jej politické ovládnutie, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav v RTVS.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zora Jaurová (PS) priblížila, že v sťažnosti namietajú obsah legislatívy aj proces jej prijímania, vrátane vylúčenia verejnosti z prípravy zákona a skrátenia diskusie v parlamente. Zákonu vyčíta nedomyslené prechodné opatrenia aj termín zverejnenia v Zbierke zákonov vzhľadom na účinnosť. Podotkla, že inštitúcia vplyvom procesu niekoľko hodín nemala žiadne vedenie ani štatutára. Rozpor s Ústavou SR vidia podľa Jaurovej v garancii slobody prejavu a práva na informácie, ako aj s ustanovením o zákaze cenzúry. Pred ÚS namietajú tiež nesúlad zákona s európskym Aktom o slobode médií a žiadajú ho, aby sa obrátil aj na Súdny dvor Európskej únie.

"Nastal zlom pre slobodu slova," uviedol na margo účinnosti novely Marián Čaučík (KDH). Odôvodnil tým aj pridanie podpisov poslancov z hnutia pod podnet na ÚS. Jozef Hajko (KDH) to vidí rovnako. Okrem účelovosti zmien kritizoval aj proces ich prijímania. "Tak babrácky to urobili, že zákon v podstate zverejnili v deň účinnosti, päť minút po polnoci," podotkol. Apeloval preto na ÚS, aby pozastavil účinnosť zákona.

René Parák z SaS označil podnet za logické vyústenie krokov, ktoré sľúbili voličom s cieľom ochrany mediálneho prostredia. Akt o slobode médií podľa neho zákon porušuje napríklad tým, že nedovoľuje zvoleným členom rady RTVS dokončiť mandát, do ktorého boli zvolení. Problém vidí aj v tom, že nie je zabezpečené dostatočné financovanie STVR, čím sa podľa neho ohrozí aj apolitickosť a nestrannosť spravodajstva.

Strany tiež kriticky vnímali podpísanie legislatívy prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Do budúcna nevylúčili podania na ÚS aj pre ďalšie zmeny z dielne vládnej koalície. Jednou z nich je napríklad novela zákona o Audiovizuálnom fonde či lex atentát.

Robert Kaliňák: Premiéra čoskoro uvidíme. Nebude to však také jednoduché!
V polovici mája atentátnik spôsobil premiérovi ťažké zranenia, z ktorých sa stále zotavuje. Pomaly a úspešne, no žiaľ – nie bez následkov. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SSD hovorí o trvalých následkoch, ktoré premiérovi po atentáte zostanú.... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik