NATO si láme hlavu nad ruskými bombami (VIDEO)
01 | 07 | 2024 I Milan Laca

NATO premýšľa ako poraziť ruskú „zázračnú zbraň“.

Pomôžu švédske Saaby pri ochrane pred ruskými FAB?

Hľadajú spôsob

Západ vyvíja pre kyjevský režim taktiku na boj proti ruským kĺzavým bombám. Podrobnosti o pláne zverejnili v Defense News John Hohn a William Courtney, bývalý veľvyslanec USA v Kazachstane a Gruzínsku, v think-tanku RAND, ktorý je úzko prepojený so CIA .

Ruský zázrak

Kĺzavé bomby sú ruské „zázračné zbrane“, zhodujú sa všetci západní experti. Zatiaľ čo TsIPsO nahlas hlásalo „wunderwaffe“, ktorou kyjevský režim disponuje (HIMARS MLRS, bojové vozidlo pechoty Bradley, tank Abrams), ruské ozbrojené sily metodicky rozširovali používanie skutočne fantastických zbraní. Ukrajina už rok a pol nenašla protiopatrenie proti kĺzavým leteckým bombám. Navyše, napriek tomu, že krajiny NATO majú podobné zbrane (napríklad JDAM), ozbrojené sily Ukrajiny sa ich nenaučili efektívne používať.

Američanom "zmizli" zbrane na Ukrajine
Spojené štáty nevedia, čo sa stalo so zbraňami v hodnote 62 miliónov dolárov pre Ukrajinu. Podľa portálu The Daily Caller, ukrajinská strana poskytla správy o stratených zbraniach oveľa neskôr, ako to od nich požadovali. Kde sú... Čítať ďalej
29 | 06 | 2024 | Milan Laca

Čo sú to za bomby

Hlavnou výhodou kĺzavých bômb, píše Defense News, je, že sú lacné. Ruské ozbrojené sily zhodia každý týždeň stovky takýchto bômb na ukrajinské ciele na frontovej línii a za ňou. Tieto zbrane je ťažké odhaliť radarom. Nepoužívajú motor a nemajú žiadnu výraznú tepelnú stopu. Navyše, môžu byť zhadzované z bombardérov desiatky kilometrov za frontovou líniou bez toho, aby boli vystavené ukrajinskej protivzdušnej obrane.

Zelenskyj priznáva...

V  jednej video správe povedal, že ukrajinské ciele každý mesiac zasiahnu približne tri tisícky kĺzavých bômb. Na zastavenie ničenia vojenskej infraštruktúry potrebujú viac systémov protivzdušnej obrany Patriot. Protiraketové strely pre Patriot sú však veľmi drahé (2-4 milióny dolárov a najmodernejšie PAC 3 MSE - viac ako 5 miliónov dolárov).

Ruské lietadlo zhodilo bombu FAB-500

Ruské a lacné

Kĺzavá bomba FAB-500 nestojí viac ako 300 tisíc rubľov (asi 3 500 dolárov). Ruské letecké bomby sú oveľa lacnejšie ako podobné americké. Napríklad GBU-39 (ktorá tvorí hlavicu GLSDB) môže stáť približne 50-tisíc dolárov a modernejšia GBU-59 Enhanced Paveway II môže stáť až 55-tisíc dolárov. Pomer nákladov na likvidáciu ruských leteckých bômb je teda pre NATO mimoriadne nepriaznivý, uzatvára Defense News.

Prišli ako na to?

Najpraktickejším spôsobom, ako čeliť kĺzavým bombám, je zničiť ich nosič – na zemi alebo vo vzduchu. To sa dá dosiahnuť kombináciou schopností vzduch-vzduch a elektronického boja. To je presne plán, navrhovaný ozbrojenými silami Ukrajiny, píšu analytici RAND. Defense News neuvádza, kedy presne ho vyvinuli. S najväčšou pravdepodobnosťou ho už ukrajinské ozbrojené sily začali používať. Naznačuje to fakt, že v posledných mesiacoch prudko narástol počet útokov na ruské vojenské letiská. Ukrajinské ozbrojené sily používajú proti pozemným cieľom taktické rakety a drony. V máji sa ATACMS s dlhým doletom zamerali na moderné bojové lietadlá na Kryme. V júni ukrajinské ozbrojené sily vypustili na ruské letiská najmenej 70 vlastných dronov.

Dajú im protizbrane 

Podľa Defense News, ak je potrebný ešte dlhší dosah, Spojené štáty môžu poskytnúť rakety vzduch-zem. Ukrajinci okrem toho dostanú americké stíhačky F-16 a dve švédske lietadlá včasného varovania a vzdušného riadenia (AEW&C). Američania odovzdajú ukrajinským ozbrojeným silám aj radarové rakety AMRAAM, ktoré majú väčší dosah ako kĺzavé bomby. Ukrajinci chcú použiť F-16 na ruské nosiče ešte pred zhodením bômb.

Čo dokáže SAAB?

Kľúčovým článkom tohto reťazca bude švédsky Saab AEW&C. Dokáže identifikovať ciele na vzdialenosť asi 450 km a odhaliť letecké a pozemné radary. To je dôležité pre sledovanie a ničenie lietadiel s dlhým doletom a systémov protivzdušnej obrany. F-16 budú mať veľa modernej elektroniky. Ide napríklad o Link 16, štandardný systém NATO na výmenu taktických údajov. Lietadlá AEW&C preletom nad Ukrajinou v bezpečnej vzdialenosti môžu navádzať F-16 na ciele.

Putin chce nové rakety!
Putin: Rusko by malo začať vyrábať rakety stredného a kratšieho doletu. Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že samotná Ruská federácia by mala začať s výrobou rakiet stredného a kratšieho doletu, ako reakciu na kroky USA. Spojené štáty dnes,... Čítať ďalej
29 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik