Na Slovensku udrela SUPERCELA! Tieto okresy varujú pred PRÍVALOVÝMI povodňami
01 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

S úderom pravého poludnia nad naše územie opäť dorazili búrky. Na východe Slovenska sa sformovala supercela. Studený front v pondelok prináša búrky najmä na Gemer a východ, informuje portál regiony.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti. Dodal, že supercela postupuje ďalej na severovýchod smerom na Šariš. “Neďaleko Levoče sa sformovala prvá supercela so zreteľným hákovitým echom a ďalšími supercelárnymi črtami,” uviedol SHMÚ. Priblížil, že nad touto oblasťou sú vysoké hodnoty odrazivosti, ktoré poukazujú na prítomnosť krúp.

“Ďalšie intenzívne búrky sa formujú na Zemplíne a Gemeri, niektoré už začínajú taktiež vykazovať supercelárne črty s postupom na severovýchod,” dodal s tým, že sa supercely budú viac odkláňať na východ. Keďže línia je podľa neho orientovaná paralelne s prúdením, lokálne prinesie aj vysoké úhrny zrážok.

SHMÚ vydal výstrahy aj pred povodňami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v súvislosti s búrkami výstrahy prvého a druhého stupňa. Výstraha druhého stupňa platí od 11.00 do 21.00 h vo väčšine Košického a Prešovského kraja.

Meteorológovia upozorňujú, že sa tam môžu vyskytnúť silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami o priemere dva centimetre.

Výstrahy pred búrkami. Zdroj: SHMÚ

SHMÚ zároveň varuje aj pred prívalovými povodňami. Výstrahy prvého a druhého stupňa vydal pre východ Slovenska a taktiež okresy Skalica a Senica na západe.

Výstrahy pred prívalovými povodňami. Zdroj: SHMÚ

Z pravdy a z informácií sa stali splašky a žumpa preteká
Žurnalistika sa mení na žumpu. Produkuje množstvá ideologického odpadu, zamotaného v propagandistických fekáliách. Prepáčte drsný perex, prosím, ale udalosti uplynulých dní dokazujú, že obraz profesie, ktorú kedysi reprezentovali mená ako Mark... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik