Moskva a Pchjongjang strašia Západ
01 | 07 | 2024 I Milan Laca

Prečo prídu ostreľovači z KĽDR študovať do Jakutska?

Ak je potrebné špeciálne cvičisko, rezorty obrany zaplatia vzdelávanie svojich vojakov.

Kórejci do Ruska

Juhokórejská televízna spoločnosť TV Chosun, aj Americký inštitút pre štúdium vojny informovali o plánoch KĽDR vyslať do Ruska niekoľko armádnych brigád. Podľa zdroja v Soule, by Pchjongjang mohol od Ruska dostávať až 115 miliónov dolárov ročne, vyslaním troch alebo štyroch brigád. Prezidentov tlačový tajomník Dmitrij Peskov túto správu nekomentoval s tým, že o ničom nevie.

Hlavolam

Základom pre rôzne verzie bol podpis dohody o strategickom partnerstve medzi oboma krajinami počas návštevy Vladimira Putina v KĽDR. Dokument počíta najmä s poskytnutím vojenskej pomoci v prípade útoku na jednu zo strán.

ZVRAT? Preč s Bidenom, a to čo najskôr
New York Times: Spojené štáty intenzívne diskutujú o urýchlenom odstránení Joea Bidena z volebného kolotoča. Američania, dokonca, aj tamojší Demokrati pochopili, že už nemôže byť prezidentom. Informácie zaznamenal web svpressa. ru. "Vždy nervózni... Čítať ďalej
30 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Prídu, ale nie bojovať

Existuje predpoklad, že vojaci  z KĽDR skutočne do Ruska dorazia, no vôbec nie slúžiť v bojovej zóne, ale trénovať v Stredisku presnej streľby v Jakutsku. Vychádza najmä z toho, že pred návštevou Pchjongjangu navštívil toto cvičisko ruský vrchný veliteľ.

Unikátne centrum

Rozloha Centra presnej streľby presahuje 400 hektárov. Uvádzajú ho do prevádzky po etapách a ešte nie je úplne pripravené. Na strelnici budú cvičiť strľbu z krátkohlavňových civilných a služobných zbraní, dlhohlavňových služobných, poľovníckych a športových zbraní s guľovým a hladkým vývrtom na voľnom priestranstve na vzdialenosť do štyroch kilometrov, ako aj na krytej strelnici.

Čo sa budú učiť? 

Jevgenij Kim, vedúci výskumník Centra pre kórejské štúdie Inštitútu Číny a modernej Ázie Ruskej akadémie vied , povedal pre Free Press, či budú ostreľovačov z KĽDR trénovať na cvičisku v Jakutsku. V Jakutsku sa chystajú vycvičiť ostreľovačov schopných strieľať na štyri kilometre. Už pred niekoľkými rokmi sa vyskytol prípad, keď predstavili projekt ostreľovacej pušky, ktorá dokáže zasiahnuť cieľ na šesť kilometrov.  Ak je tam niečo špeciálne, zahraničný vojenský personál tam pravdepodobne pôjde študovať a ich ministerstvá obrany budú platiť za výcvik ich ostreľovačov.

Prichádzajú Patrioti Európy! Orbán, Babiš a Kickl zverejnili silné vyhlásenie
V Európskom parlamente vznikne nová „patriotická sila“. Hnutie ANO Andreja Babiša, strana Fidesz predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a rakúska krajne pravicová FPÖ oznámili z Viedne vznik spoločnej aliancie - Patrioti Európy. Dôraz bude... Čítať ďalej
30 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik