Čo tak o telefonáte, o ktorom sa vôbec nič nehovorí?
28 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Tak si zas po vééééľmi dlhej dobe cinkli. Málo sa o tom hovorí a ešte menej píše. Z dostupných informácií na zahraničných weboch sa javí, že minister obrany USA Lloyd J. Austin III. zavolal svojmu náprotivku do Moskvy, ministrovi obrany Ruskej federácie, Andrejovi Belousovovi. To ale nie je až tak podstatné, podstatné je to, že si zavolali. To vieme jednoznačne. Čoho vieme oveľa menej, to je obsah toho všetkého, o čom sa rozprávali.

Ide o prvý telefonát na takejto úrovni od jari 2022. Mnohým musí vŕtať v hlavách, čo sa to vlastne deje. Najmä takým zarytým rusofóbom a ideologickým propagandistom vojny, ako je napríklad "naše" Progresívne Slovensko. Alebo "náš" mainstream. Veď "s Rusmi sa predsa nehovorí, nekomunikuje". Rusi sa nepozývajú na mierové konferencie o možnostiach ukončenia Rusko-Ukrajinskej vojny a "jedine tak je to správne". S Rusmi sa neobchoduje, Rusov treba sankcionovať, aj keby na chleba už nebolo. A  Amerika je momentálne náš svetlý vzor. Len čo teraz s tým, že Austin III. zrazu cinkol Belousovovi? Ako to ideologicky prežuť a preložiť do progresívčiny?

Čo vieme oficiálne

Nuž, ide o to, že vraj "komunikačné kanály musia zostať otvorené". Zvláštne zdôvodnenie, aj keď veľmi pochopiteľné. Zvláštne z toho dôvodu, že ich pred dvomi rokmi vypli Američania. Viac toho oficiálne nateraz nie je známe.

Generálmajor Patrick S. Ryder, tlačový tajomník Pentagonu, uviedol, že minister Austin "zdôraznil dôležitosť udržiavania komunikačných liniek uprostred pokračujúcej vojny Ruska proti Ukrajine....a verí, že udržiavanie otvorených komunikačných liniek je dôležité".

Vieme aj to, že Andrej Belousov "zdôraznil nebezpečenstvo ďalšej eskalácie v dôsledku pokračujúcich amerických dodávok zbraní ukrajinským ozbrojeným silám". Toľko zas informácia agentúry TASS.

Ďalej už môžeme iba dedukovať

Námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie sa po dvoch dňoch k telefonátu vrátil a jeho obsah označil za "mimoriadne dôležitý". V každom prípade, páni ministri nadviazali spojenie veľmi nápadne krátko po tom, ako "ktosi" nad Čiernym morom zostrelil americký prieskumný dron. A vieme, že pár hodín predtým americká raketa ATACMS vraždila dovolenkárov na pláži Čierneho mora pri Krymskom Sevastopole. Oficiálne ju na cieľ poslal Kyjev, ale prakticky, technicky, to mohli urobiť z raketového systému tejto úrovne sofistikácie iba americkí "inštruktori".

Američania sú ticho, Rusi sú ticho, k zostreleniu dronu mlčia všetci. Prečo asi?

Čierne more - zóna rozsiahleho vojenského cvičenia

Zhodou okolností, jedna z nie nereálnych úvah po vražednom útoku na Sevastopoľ, ktorá prišla z vysokých vojenských kruhov Ruskej federácie znela, že "Rusko by oblasť Čierneho mora malo na neurčitý čas vyhlásiť za zónu vojenského cvičenia vo vzduchu i na mori". Čo by to v praxi v rámci medzinárodných dohôd a zvyklostí znamenalo? Proste varovanie. Nič viac, nič menej. Varovanie - dávajte si bacha, lebo nejaká ostrá strela sa môže odkloniť a niečo môže nebodaj aj zostreliť či potopiť. A kto takéto varovanie nerešpektuje, je to jeho chyba, cvičenie bolo v súlade s medzinárodnými konvenciami vyhlásené, varovania boli, "sorry milí Američania", bol to predsa iba omyl. Takých sa na cvičeniach v takejto podobe stáva!

Ďalšia dedukcia - členovia NATO stratili proukrajinský zápal

Konštatovalo to samotné NATO. Zlyhal aj "Švajčiarsky mierový samit", ktorý sa dnes javí iba ako Zelenského zle inscenovaná fraška. Viac ako zle, mizerne a trápne. Proste, bez rokovanmí s Ruskom mier nebude a ak by náhodou aj niekedy bol, čo je nesporné, že sa tak stane, až vymrú všetci muži Ukrajiny vrátane väzňov a invalidov a možno aj detí, potom bude veľmi zlý. Teda, podmienky, za ktorých bude raz konečne uzavretý, budú pre Kyjev oveľa horšie, ako tie, ktoré v čase konania Zelenského samitu ponúkal prezident Ruskej federácie Vladimír Putin. A to je jasné aj najbojovnejším jastrabom z Pentagonu. Akurát to ešte nedošlo Bidenovi, ale jeho prejav už mesiace pôsobí smutným dojmom, že jemu už dlhšie nič neprichádza.

A máme tu ešte duel Titanov

Samotní američania tvrdia, že namiesto Joea Bidena príde do debaty s donaldom Trumpom asi avatar, alebo to bude nejaká umelá inteligencia, alebo, ak to bude naozaj Biden, budú ho musieť "naspídovať" tak, aby dve hodiny vydržal vnímať aspoň sám seba, nieto ešte obsah duelu so svojim prezidentským protikandidátom. Trump je pri chuti, občianska Amerika má po krk výdavkov pre Kyjevský režim, má silné karty. Biden už nevie ani len to, kde sa nachádza, takže vôbec ho netrápi nejaké ukončenie podpory Zelenskému režimu.

A Európa po voľbách začína zvysoka kašľať na problémy Kyjeva. Teda, nateraz sa to aspoň tak nádejne zdá.

Nuž, tak si ministri cinkli

Asi nešlo iba o zostrelený dron. Asi nešlo ani tak o Sevastopoľ. Možno pánom došlo, že raz sa budú musieť dohodnúť na tom, že sa definitívne o Ukrajine dohodnú. Aj bez Zelenského, to už je teraz šašo, "pán Nikto". Preto bude mimoriadne zaujímavé sledovať, ako budú, dúfajme, už v blízkej budúcnosti, vyťažené komunikačné kanály medzi Moskvou a Washingtonom. A možno - po voľbách v USA, čo je asi tak o pol roka, bude na jednej strane linky Donald Trump a na druhej Vladimír Putin. Bolo by to fajn, lebo obaja dobre vedia, kde je sever. Na rozdiel od Joea Bidena.

Z pravdy a z informácií sa stali splašky a žumpa preteká
Žurnalistika sa mení na žumpu. Produkuje množstvá ideologického odpadu, zamotaného v propagandistických fekáliách. Prepáčte drsný perex, prosím, ale udalosti uplynulých dní dokazujú, že obraz profesie, ktorú kedysi reprezentovali mená ako Mark... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik