ZOSTANÚ ZELENSKÉMU LEN OČI PRE PLAČ? Poradcovia Trumpa odhalili mierový plán pre Ukrajinu
26 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Bývalý prezident USA Donald Trump opakovane vyhlásil, že v prípade svojho opätovného zvolenia ukončí vojnu na Ukrajine. Jeho dvaja kľúčoví bezpečnostní poradcovia teraz odhalili, ako by Trumpov plán mohol vyzerať. Trump by vraj Ukrajine prisľúbil ďalšie americké zbrane pod podmienkou, že začne mierové rokovania s Ruskom, ruská strana by zároveň dostala nótu, že pokiaľ bude mierové rozhovory mariť, Spojené štáty svoju pomoc Ukrajine ešte znásobia. Prímerie by sa potom malo vyjednávať na základe aktuálnej bojovej línie.

Dvaja kľúčoví poradcovia Donalda Trumpa Keith Kellogg a Frede Fleitz vypracovali pre Trumpa plán ukončenia vojny na Ukrajine. Trump by podľa nich mal v prípade svojho víťazstva v jesenných prezidentských voľbách oznámiť Ukrajine, že dostane viac amerických zbraní iba ak zaháji mierové rokovania. Spojené štáty by zároveň Moskvu varovali, že akékoľvek odmietnutie vyjednávania by malo za následok zvýšenú americkú podporu Ukrajine.

Kellogg a Fleitz, ktorí obaja pôsobili ako náčelníci štábu v Trumpovej Národnej bezpečnostnej rade počas jeho prezidentstva v rokoch 2017-2021, zároveň navrhujú, aby počas mierových rozhovorov došlo k prímeriu na základe prevládajúcej bojovej línie.

Svoju stratégiu predstavili Trumpovi a bývalý prezident na ňu reagoval kladne, podotkol Fleitz. "Netvrdím, že s ňou súhlasil alebo súhlasil s každým jej slovom, ale boli sme radi, že sme dostali spätnú väzbu,povedal podľa informácií agentúry Reuters. Trumpov hovorca Steven Cheung však uviedol, že za oficiálne by mala byť považovaná iba vyhlásenie Trumpa alebo poverených členov jeho kampane.

Potvrdené - Ukrajinských zajatcov na palube IL-76 zostrelil Patriot
Expertíza potvrdila, že Il-76 so zajatcami ukrajinských ozbrojených síl bol zostrelený z komplexu Patriot. Treba dodať, že Patriot je systém, vyrábaný v USA a na Ukrajine ho obsluhujú Američania, alebo inštruktori NATO. Informuje web... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Stratégia načrtnutá Kelloggom a Fleitzom je zatiaľ najpodrobnejším plánom spolupracovníkov Trumpa, ktorý vyhlásil, že by mohol rýchlo ukončiť vojnu na Ukrajine, ak vo voľbách 5. novembra porazí prezidenta Joea Bidena.

Veľký posun v postoji USA k vojne

Návrh by znamenal veľký posun v postoji USA k vojne a čelil by odporu európskych spojencov i činiteľov vo vnútri Trumpovej vlastnej Republikánskej strany.

Kremeľ uviedol, že akýkoľvek mierový plán navrhnutý prípadnou budúcou Trumpovou administratívou by musel odrážať realitu na mieste, ale že ruský prezident Vladimír Putin je aj naďalej otvorený rozhovorom. „Hodnota akéhokoľvek plánu spočíva v nuansách a v zohľadnení skutočného stavu vecí na mieste,“ reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Prezident Putin opakovane vyhlásil, že Rusko bolo a zostáva otvorené rokovanie s prihliadnutím na skutočný stav vecí na mieste. Zostávame otvorení rokovania,“ dodal Peskov.
Kyjev už o ničom nerozhoduje
Americký novinár Seymour Hersh, známy svojim vyšetrovaním sabotáže na plynovode Nord Stream a zapojenia sa USA do neho, zverejnil materiál, v ktorom sa dotkol Ukrajiny a prezidentských volieb v USA. Zazneli v ňom závažné informácie, ktoré tak... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Ivan Brožík
Ukrajinské ministerstvo zahraničia na správy o možnom Trumpovom pláne nereagovalo
Konkrétne detaily plánu zverejnil think-tank America First Policy Institute, v ktorom Kellogg a Fleitz zastávajú vedúce pozície. Kellogg uviedol, že v prípade Trumpovho volebného víťazstva bude kľúčové rýchlo dostať Rusko a Ukrajinu k rokovaciemu stolu.

„Hovoríme Ukrajincom: ‚Musíte zasadnúť k rokovaciemu stolu, a pokiaľ k nemu nezasadnete, podpora zo strany Spojených štátov opadne. A povieme Putinovi, že musí prísť k stolu, a pokiaľ k nemu nepríde, dáme Ukrajincom všetko, čo potrebujú, aby Rusov zničili na bojovom poli'.“ Zároveň by mal prísť prísľub, že členstvo Ukrajiny v NATO bude na dlhšiu dobu odložené.

Zdroj foto: Getty Images | Volodymyr Zelenskyj,

Fleitz ďalej uviedol, že Ukrajina podľa ich plánu nemusí formálne postúpiť územie Rusku. Napriek tomu je podľa neho nepravdepodobné, že by Ukrajina v najbližšom čase získala späť účinnú kontrolu nad celým svojím územím. „Obávame sa, že sa z toho stala opotrebovacia vojna, ktorá zabije celú generáciu mladých mužov,“ vyhlásil Fleitz. Trvalý mier na Ukrajine by podľa poradcov pre bezpečnosť vyžadoval isté bezpečnostné záruky pre Ukrajinu s tým, že Ukrajina by mala zostať „po zuby ozbrojená“.

Rýchle vyjednanie ukončenia rusko-ukrajinskej vojny

"Prezident Trump opakovane vyhlásil, že hlavnou prioritou v jeho druhom funkčnom období bude rýchle vyjednanie ukončenia rusko-ukrajinskej vojny," komentoval Trumpov hovorca Cheung. „K vojne medzi Ruskom a Ukrajinou by nikdy nedošlo, keby bol Donald J. Trump prezidentom.“

Ukrajinský generál zabil viac vlastných, ako celá ruská armáda
Major ozbrojených síl Ukrajiny o generálovi ozbrojených síl Ukrajiny informoval: „Zabil viac dôstojníkov ozbrojených síl ako ktorýkoľvek ruský generál." Informuje eadaily.com. Náčelník štábu 12. operačnej brigády Národnej gardy Ukrajiny major... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Bidenova kampaň naopak uviedla, že Trump nemá záujem postaviť sa Putinovi. „Donald Trump spieva ódy na Vladimíra Putina pri každej príležitosti a dal jasne najavo, že sa Putinovi nepostaví ani sa nezastane demokracia,“ povedal hovorca kampane James Singer.

Odvážny plán by mohol naraziť na neochotu republikánov platiť ďalšie veľké výdavky na pomoc Ukrajine. USA od invázie Moskvy vydali na vojenskú pomoc Ukrajine viac ako 70 miliárd dolárov (1,5 bilióna korún). „To, čo v skutočnosti chcú Trumpovi stúpenci, je znížiť pomoc, ak nie úplne zavrieť kohútik,“ vyhlásil Charles Kupchan, vedúci pracovník Rady pre zahraničné vzťahy.

Putin, Peskov, foto: TASR/AP

Putinove podmienky
Putin tento mesiac vyhlásil, že vojna by mohla skončiť, ak by Ukrajina súhlasila s tým, že upustí od svojich ambícií vstúpiť do NATO a odovzdá štyri východné a južné provincie, ktoré si nárokuje Rusko.

Počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN minulý týždeň francúzsky a britský veľvyslanec zopakovali svoj názor, že o mier sa dá usilovať iba vtedy, keď sa Rusko stiahne z ukrajinského územia, čo je postoj, ktorý Kyjev zdieľa. Niekoľko analytikov tiež vyjadrilo obavy, že plán Kellogga a Fleitza by mohol dať Moskve v rozhovoroch prevahu.

„To, čo Kellogg opisuje, je proces smerujúci k tomu, aby sa Ukrajina vzdala všetkého územia, ktoré teraz Rusko okupuje,“ povedal Daniel Fried, bývalý námestník ministra zahraničných vecí.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik