Nahradí Blahu Gašpar? Neuveríte, ako reagoval Spišiak z PS! (VIDEO)
27 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Podpredseda Smeru-SSD Ľuboš Blaha sa v utorok, 25. júna vzdal pozície podpredsedu NR SR. Urobil tak po tom, ako bol občanmi zvolený za poslanca Európskeho parlamentu. Jeho nástupcom na poste podpredsedu NR SR by mohol byť na návrh poslaneckého klubu Smer-SSD Tibor Gašpar. To sa vôbec nepáči opozičným poslancom, ktorí svoje argumenty proti Gašparovi uviedli v rozprave k tomuto návrhu.

Kým Ľuboš Blaha (Smer-SSD) je presvedčený, že Tibor Gašpar bude jeho dobrým nástupcom, Jaroslav Spišiak (PS) pripomína rôzne štádiá jeho trestných konaní. Juraj Krúpa (SaS) za Gašparovou nomináciou vidí zbieranie funkcií. Zuzana Plevíková (Smer-SSD) pripomenula stíhania funkcionárov minulej vlády a Dušan Muňko (Smer-SSD) pripomenul Gašparove preferenčné hlasy. Marián Saloň (Smer-SSD) pripomenul, že počas minulého obdobia bol do pozície šéfa ÚŠP zvolený odsúdený neprokurátor Daniel Lipšic. Zbieranie funkcií odmieta aj Richard Glück (Smer-SSD). Mária Kolíková (SaS) reagovala na trestné stíhania.

Blaha skončil

„Áno, je to pravda. Dnešným dňom (utorok 25.6., pozn. red.) som sa vzdal postu podpredsedu NR SR. Všetko, ako má byť. Držím palce Tiborovi Gašparovi ako svojmu nástupcovi. Je to skvelý chlap, ktorý bude túto funkciu určite vykonávať štátnickejšie ako ja," je presvedčený Blaha.

Návrh na Gašparovo zvolenie do funkcie predniesol na rokovaní NR SR predseda poslaneckého klubu Ján Richter.

Blaha v parlamente končí: ZATRIASLI SME SLOVENSKOM, ZATRASIEME EURÓPOU!
Podpredseda Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa vzdal funkcie. Vyplýva to z rozhodnutí predsedu parlamentu, ktoré sú zverejnené na webe NR SR. Urobil tak potom, ako ho zvolili za poslanca Európskeho parlamentu. "Oznámenie o vzdaní sa... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Spišiakovi Gašpar vizuálne sedí

„Chcem byť korektný a som sa zaprisahal, keď som vstúpil do parlamentu, že nebudem vulgárny, arogantný, neprístojný a urážajúci dôstojnosť iných ľudí. Čo mi iné zostáva povedať: Ak bude Tibor Gašpar zvolený za podpredsedu Národnej rady, tak mu gratulujem,"povedal v rozprave Jaroslav Spišiak. Gašpar mu aj vizálne vychádza ako najlepšia voľba Smeru, ale keďže nie je smerák, ani podľa neho, ani podľa klubu PS to nie je správna voľba Spišiak sa priznal, že boli aj kamaráti, ale viac sa k tomu nevyjadril.

„Som presvedčený, že Tibor Gašpar rátal s tým, že tu prebehne debata o tejto nominácii. A možno rátal aj s tým, že si vypočuje možno aj osobné invektívy na svoju osobu," pokračoval Spišiak a pripomenul, že aj keď je Gašpar v rôznych štádiách trestného konania, treba naňho pozerať, ako na nevinného. Táto nominácia je podľa neho „reputačné riziko“ a preto klub PS tohto nominant anepodporí.

TASR | Jaroslav Spišiak

Podľa Krúpu Gašpar „zbiera funkcie“

Krúpa sa vo svojom príspevku vrátil do roku 2018. Vtedy novo menovaný premiér Peter Pellegrini práve Tibora Gašpara odvolal z postu policajného prezidenta. Bude sa držať prezumpcie neviny.

„Aktuálny stav je, že pán Gašpar je obvinený a je aj obžalovaný. Preto sa pýtam, ako to je potom s reputáciou Národnej rady,“ uvažuje Krúpa s tým, že Gašpar by po zvolení za podpredsedu NR SR nemal pôsobiť ako člen viacerých parlamentných výborov. Navrhuje preto, aby sa ešte pred prípadným Gašparovým zotrvaním vo funkcií vo výbore, zaoberal ústavnoprávny výbor.

Preferenčné hlasy

Zuzana Plevíková Jurajovi opozičným poslancom pripomenula niekoľko stíhaných funkcionárov z čias minulej vlády – dvoch riaditeľov SIS, či trestné oznámenia na členov Hegerovej vlády. „ A čo sa týka počtu funkcií, cítim tam závisť," dodala Plevíková.

Dušan Muňko upozornil na fakt, že Gašpara na miesto podpredsedu parlamentu predurčuje aj 130 preferenčných hlasov v predčasných parlamentných voľbách a Mariána Saloňa zaujímalo, ako poškodil reputáciu NR SR Daniel Lipšic – toho zvolili v čase výkonu podmienečného trestu za šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry. Poslanecký klub Smer-SSD ešte pred rokovaním o zvolení nového podpredsedu informoval, že o obsadení výborov, prípadne nahradení Gašpara vo výboroch, ešte bude rokovať. Ani to však podľa Richarda Glücka nie je problém, veď aj táto situácia už tu bola - podpredseda parlamentu Gábor Grendel viedol aj výbor.

Zdroj: Facebook / - Mladí sociálni demokrati | Zuzana Plevíková

POZOR na TIETO nebezpečné kozmetické výrobky! (FOTO)
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate Rapex - systému EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch ich nahlásili kontrolné orgány v Maďarsku... Čítať ďalej
26 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Kolíková bránila Lipšica

Podľa exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej sa prípady Gašpara a Lipšica nemôžu porovnávať. „Pri nehodách sa stáva, že zomierajú ľudia," uviedla Kolíková.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik