Pochod Hrdí na rodinu tento rok poukáže na tému Manželstvo chráni deti, v rovnakom termíne bude prebiehať aj Dúhový Pride
25 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Pochod Hrdí na rodinu tento rok poukáže na tému Manželstvo chráni deti. Jeho 12. ročník sa uskutoční 20. júla o 15.00 h na Jakubovom námestí v Bratislave. Účastníkov čakajú diskusie, koncerty i súťaže. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytol organizátor podujatia Anton Chromík.

"Poslaním akcie je rozšíriť na Slovensku radosť, ktorú môže dať rodina a manželstvo deťom a manželia medzi sebou navzájom. Ukázať, že deti potrebujú lásku mamy a otca viac ako veci či hmotné zabezpečenie. Povzbudiť, aby ľudia na Slovensku neochudobňovali svoje deti o to najcennejšie - o svoju prítomnosť a lásku rodičov. Povzbudiť ich, aby prekonávali ťažké veci, ktoré prichádzajú v rodinách," uviedli organizátori na svojom webe.

Chromík priblížil, že pochod začne zhromaždením na Jakubovom námestí a následne bude pokračovať po hlavnom meste. "Pre tých, ktorí by prišli skôr, sa pred zhromaždením uskutoční diskusia viacerých vzácnych hostí o téme rodiny," priblížil. Po nej návštevníkov čakajú koncerty i súťaže. Pre deti budú pripravené balóny i skákací hrad.

V Bratislave sa opäť uskutoční Dúhový Pride, jeho témou bude slovenská kultúra

Na bratislavskom Námestí slobody sa 20. júla uskutoční 14. ročník Dúhového Prideu. Jeho tohtoročnou témou bude slovenská kultúra. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia umelcov zastupujúcich rôzne regióny, etniká, identity a vekové skupiny. Organizátori o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

"Kultúra je univerzálny jazyk, ktorému každý rozumie. Prostredníctvom umenia sa vieme pozrieť na svet očami iných, lepšie ich pochopiť, čo vzbudzuje empatiu a porozumenie. Spoznávanie kultúry tak má potenciál búrať predsudky, zbližovať nás a spájať. Veríme, že práve kultúra je cestou, ako dosiahnuť spoločenskú akceptáciu a rovnosť LGBTI+ ľudí," vysvetlila predsedníčka festivalu Jana Mičeková. Zároveň pozvala všetkých, ktorí chcú spoznať a osláviť slovenskú kultúru, aby sa na ňom zúčastnili.

Kyjev už o ničom nerozhoduje
Americký novinár Seymour Hersh, známy svojim vyšetrovaním sabotáže na plynovode Nord Stream a zapojenia sa USA do neho, zverejnil materiál, v ktorom sa dotkol Ukrajiny a prezidentských volieb v USA. Zazneli v ňom závažné informácie, ktoré tak... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Organizátori zdôraznili, že súčasťou kultúry sú aj ľudia z LGBTI+ komunity, ktorí pre ňu majú veľký prínos

"Často sa stretávame s predsudkami, že LGBTI+ ľudia nie sú súčasťou našej kultúry, no opak je pravdou. LGBTI+ ľudia na Slovensku odjakživa žili, tvorili a zachytávali svoje životné príbehy v najrôznejších umeleckých podobách, aj keď ešte neexistovali pojmy, ktoré používame dnes. Hoci v minulosti museli mnohí queer umelci svoju identitu tajiť, zanechali za sebou významnú kultúrnu stopu a ich tvorba sa stala dôležitou súčasťou nášho kultúrneho dedičstva," podotkla kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia v Slovenskej národnej galérii Alexandra Tamasová.

Občianske združenie Dúhový Pride Bratislava je nezisková organizácia, ktorá podporuje rovnoprávnosť LGBTI+ ľudí na Slovensku najmä prostredníctvom kultúry. Každoročne organizuje celoslovenský kultúrny festival Dúhový Pride Bratislava, ktorý oslavuje rozmanitosť, zviditeľňuje LGBTI+ ľudí a vyzdvihuje ich prínos pre spoločnosť. Okrem samotného pride dňa budú počas celého júla prebiehať aj sprievodné podujatia, ktorých zoznam možno nájsť na webovej stránke Dúhový PRIDE Bratislava.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik