Český prezident a premiér sa vyjadrili k obnoveniu medzivládnych konzultácií so Slovenskom. TO FAKT?
25 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so Slovenskom by v súčasnosti boli podľa českého premiéra Petra Fialu predčasné. Povedal to v utorok po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom. Podľa Fialu je dôležité, že vzťahy medzi krajinami sa naďalej rozvíjajú, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fiala sa s Pavlom stretol v utorok na Pražskom hrade na pravidelnom pracovnom rokovaní. Hovorili síce o česko-slovenských vzťahoch, ale nie o otázke obnovenia medzivládnych konzultácií, ktoré česká strana v marci prerušila. "Myslím si, že na to teraz nie je čas. A nakoniec, ani slovenský premiér (Robert) Fico ešte nie je späť v úrade, takže také debaty alebo úvahy by boli predčasné," povedal český premiér.

Dôležité podľa neho je, že česko-slovenské vzťahy sa naďalej rozvíjajú na všetkých možných úrovniach. Medzivládne konzultácie označil za niečo nadštandardné. S prezidentom v súvislosti s česko-slovenskými vzťahmi podľa Fialu hovorili o stredajšej návšteve slovenskej hlavy štátu v ČR. "Veríme, že to bude ďalší posun, pozitívny impulz vo vzťahoch medzi ČR a Slovenskom," dodal Fiala.

Pavel v utorok uviedol, že s prezidentom SR Petrom Pellegrinim sú odhodlaní pracovať na tom, aby vzťahy medzi ČR a SR zostali čo najlepšie. Chcú tlmiť vášne a zmierňovať rozdiely, ku ktorým bude podľa Pavla nevyhnutne dochádzať.

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sú prejavom nadštandardných vzťahov medzi štátmi. Kabinet českého premiéra Petra Fialu to zdôvodnil nesúhlasom s niektorými krokmi slovenskej vlády v oblasti zahraničnej politiky. Šéf českej diplomacie Jan Lipavský neskôr uviedol, že hoci rozhodnutie Česka vzťahy medzi krajinami ovplyvnilo, ostávajú "veľmi dobré".

AKTUÁLNE Už čoskoro budú vyčíňať INTENZÍVNE búrky! Vieme, kedy a kde udrú najprv
Chvíľu sme si užili pokojné leto a už sa nám počasie opäť “vyhráža” zhoršením a búrkami. Tie k nám dorazia už o niekoľko hodín, informuje portál Regióny.sk. Podľa predpovede portálu imeteo.sk bude síce stále teplo, no opäť nás zasiahnu búrky.... Čítať ďalej
25 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik