Washington nesie za Sevastopoľ plnú zodpovednosť
24 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Washington nesie zodpovednosť za raketový útok ATACMS na Sevastopoľ – vyhlásilo ministerstvo obrany Ruskej federácie. Všetky letové misie pre operačno-taktické rakety ATACMS zadávajú americkí špecialisti na základe údajov z amerického satelitného prieskumu, takže zodpovednosť za úmyselný raketový útok na civilistov v Sevastopole nesie predovšetkým Washington. Uviedlo to podľa agentúrneho webu eadaily.com ruské ministerstvo obrany.

Takéto činy nezostanú nepotrestané, poznamenal rezort.

Američania útočili priamo, bez kamufláže

„Všetky letové misie amerických operačno-taktických rakiet ATACMS zadávajú americkí špecialisti na základe ich vlastných amerických satelitných prieskumných údajov. Preto zodpovednosť za úmyselný raketový útok na civilistov v Sevastopole nesie predovšetkým Washington, ktorý dodal tieto zbrane Ukrajine, ako aj kyjevský režim, z ktorého územia bol tento útok spustený. Takéto činy nezostanú bez odozvy,“  - hovorí sa vo vyhlásení Ministerstva obrany Ruskej federácie.

Rekapitulácia

Je potrebné poznamenať, že v nedeľu o 12:15 bol na Sevastopoľ začatý úmyselný úder piatimi americkými operačno-taktickými raketami ATACMS vybavenými kazetovými hlavicami. Služobné sily protivzdušnej obrany zachytili štyri ATACMS. Výbuch trieštivej hlavice piatej americkej rakety vo vzduchu viedol k početným obetiam medzi civilistami v Sevastopole.

Toto je raketa ATACMS a je to v podstate raketový pohonný systém na tuhé palivo. Rakety stúpajú po štarte pomocou GPS na úpravu kurzu; ich plutvy sa pohybujú podľa vizuálu, riadené inerciálnou navigáciou alebo vojenskou GPS, aby zasiahli určené ciele; pri náraze senzor spustí 500-librový TNT výbuch, schopný zničiť bunker. Zaujímavosťou je, že sa dajú ovládať z oboch platforiem HIMARS alebo koľajovej verzie MLRS. To si vyžaduje platformu na prepravu s týmto lietadlom Galaxy C-5.

Nemecký návrh ukrajinským utečencom - "pracuj alebo odíď!"
Nemecko ponúklo ukrajinským utečencom prácu alebo odchod. Buď, alebo! Žiadne "dovolenkovanie" na štátne útraty Berlína. Píše agentúrny web eadaily.com. Čo by sa asi strhlo u nás, ak by sa takto nebodaj rozhodla naša vláda? Ukrajinskí utečenci v... Čítať ďalej
23 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.