USA a prvé husle? Zabudnite, "bývávalo"...
24 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

"Žeby sa pohli ľady? Bývalý Obamov muž uznal, že vláda USA končí. Starý poriadok s jej koncom tiež." Píše web parlamentnilisty.cz s odvolaním sa na zdroj magazín Foreign Affairs. Vzniká totiž nový, multipolárny svet, v ktorom už nebudú jedinou relevantnou dominantou iba Spojené štáty.

Dokonca, dá sa povedať, že aj v USA samotných si to začínajú uvedomovať. Konkrétne ide o  bývalého námestníka poradcu pre národnú bezpečnosť prezidenta Barracka Obamu, Bena Rhodesa. Ten v magazíne Foreign Affairs píše: „Starý medzinárodný poriadok založený na pravidlách už v skutočnosti neexistuje.“ A uznáva, že USA už nemôžu hrať prvé husle.

Amerika síce bola späť, ale už je zas naspäť

Keď sa po Donaldovi Trumpovi ujal funkcie prezidenta Spojených štátov Joe Biden, oznámil svetu, „že Amerika je späť“. Naznačil tak, že sa chce po chaotickom, Trumpovi vrátiť k medzinárodnému poriadku, ktorý si svet ešte pamätal. Ale bývalý námestník poradcu pre národnú bezpečnosť Barracka Obamu v  magazíne Foreign Affairs tvrdí , že už to nebolo možné, pretože tento medzinárodný poriadok bol už nenávratne narušený.

„Starý medzinárodný poriadok založený na pravidlách už v skutočnosti neexistuje. Iste, zákony, štruktúry a summity zostávajú v platnosti. Ale hlavné inštitúcie, ako je Bezpečnostná rada OSN a Svetová obchodná organizácia, sú zviazané kvôli nezhodám medzi ich členmi. Rusko je odhodlané narušiť normy opevnené Spojenými štátmi. Čína sa zaviazala budovať svoj vlastný alternatívny poriadok. Pokiaľ ide o obchodnú a priemyselnú politiku, dokonca aj Washington sa vzďaľuje základným princípom globalizácie po studenej vojne. Regionálne mocnosti ako Brazília, India, Turecko a štáty Perzského zálivu si v závislosti od problému vyberajú, ktorého hráča zapoja. Dokonca aj hranica pre mnohostrannú akciu v Bidenových rokoch – podporu Ukrajiny v jej boji proti Rusku – zostáva prevažne západnou iniciatívou. Ako sa starý poriadok rozpadá, tieto prekrývajúce sa bloky súťažia o to, čo systém nahradí,“ píše podľa webu parlamentnilisty.cz Ben Rhodes.

Amerika upadá vojensky, strategicky, ekonomicky aj morálne

Citovaný web ešte dodáva: "A aj keby Biden tohtoročné prezidentské voľby vyhral, ​​nemôže sa vrátiť k starému medzinárodnému poriadku, pretože jeho sila je oslabená spornými zásahmi Spojených štátov vo vojne proti terorizmu tam či inde. A podľa bývalého poradcu najneskôr s krízou rokov 2008 a 2009 tiež oslabila aj ekonomická sila USA. Objavujú sa snahy vytvoriť alternatívu k doláru ako svetovej rezervnej mene. "

Načo išiel Putin do Kórey (VIDEO)
Demonštrácia odstrašovania. Prečo letel Putin do Severnej Kórey. Ruský politológ Iščenko zhodnotil dohodu o strategickom partnerstve medzi Ruskou federáciou a KĽDR. Pragmatické vzťahy „Medzi štátmi sú vždy pragmatické vzťahy, čo pozorujeme vo... Čítať ďalej
23 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik