Prezident nasadil riadne rýchle tempo (FOTOGALÉRIA)
24 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Hovorí sa, že „nová metla dobre metie“ a nový prezident SR nie je výnimkou. Peter Pellegrini je v úrade len čosi vyše týždňa, no postíhal toho už viac, než dosť – okrem ciest po slovenských regiónoch stihol aj návštevu v zahraničí a prijal aj českého ministra zahraničia. Je hlavne na ňom, či mu tempo, no hlavne politický kurz vydržia až do konca mandátu.

V prvom týždni po inaugurácii Prezident rokoval v Bruseli ako zástupca premiéra, prijal českého ministra zahraničných vecí, navštívil Banskú Bystricu, kde plánuje znovu otvoriť Prezidentskú kanceláriu a Košice a počas víkendu si nenechal ujsť folklórny festival na Myjave, jeden z najstarších na Slovensku.

S českým ministrom zahranička Lipavským
S českým ministrom zahranička Lipavským
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Na Myjave medzi folkloristami
Na Myjave medzi folkloristami
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
S českým ministrom zahranička Lipavským
Na Myjave medzi folkloristami
Zastupoval premiéra

Po víkende, kedy bol Pellegrini inaugurovaný a prevzal „štafetu“ po Zuzane Čaputovej a zúčastnil sa televíznej debaty, odletel do Bruselu, kde zastúpil práceneschopného premiéra.

„Môj hlavný cieľ je jasný - presviedčať ostatných európskych lídrov, aby Slovensko prostredníctvom svojho kandidáta na eurokomisára získalo čo najsilnejší mandát," priblížil Pellegrini. Po návrate zo samitu informoval aj o tom, prečo bude Slovensko na poste eurokomisára za Slovensko podporovať Maroša Šefčoviča.

„Slovenská republika má jasnú predstavu, čo chce dosiahnuť a veríme, že sa nám podarí presadiť Maroša Šefčoviča do významnej funkcie komisára EÚ. Jeho profesionalita, odbornosť a sociálne hodnoty ho k tomu predurčujú,“ napísal prezident na sociálnej sieti po návrate zo samitu v Bruseli.

Prezident zastúpi premiéra na samite v Bruseli
Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok popoludní odcestuje do Bruselu na neformálny samit premiérov a prezidentov, na ktorom zastúpi predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Témou diskusií bude obsadenie hlavných funkcií v inštitúciách Európskej... Čítať ďalej
17 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Lipavského návšteva

Ako prvú zahraničnú návšetvu prijal Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Pripomenul, že naše nadštandardné vzťahy s ČR nesmieme brať ako samozrejmosť a preto bolo ich stretnutie o tom, na čom sa v našej spolupráci sá stavať do budúcnosti.

„Počas celého mandátu budem robiť všetko, čo je v mojich silách, aby bola hĺbka a kvalita nášho partnerstva zachovaná aj naďalej. A o tom, ako sa o náš jedinečný vzťah ďalej starať, budem hovoriť aj budúci týždeň na mojej prvej oficiálnej zahraničnej pracovnej ceste v Prahe, kde sa okrem prezidenta Petra Pavla stretnem aj s predsedom vlády Petrom Fialom a vedením oboch komôr parlamentu,“avizoval prezident na sociálnej sieti.

Regionálne kancelárie

Už počas kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami Pellegrini veľmi dôrazne hovoril o tom, že Slovensko nie je len jeho metropola, ale aj regióny. Tento názor prezentoval aj počas prezidentskej kampane a záujem o regióny Slovenska nemieni oslabiť ani ako úradujúci prezident. Dôkazom toho je plánovanie znovuotvorenia Prezidentskej kancelárie v Banskej Bystrici a návštevou tej existujúcej v Košiciach.

„Návšteva hlavy štátu priamo v regiónoch nesmie byť slávnosťou, ale bežnou pracovnou udalosťou,“napísal Pellegrini na sociálnej sieti v deň návštevy v Banskej Bystrici štyri dni po inaugurácii.

Ešte v ten deň stihol aj uviesť do života tradičnú prezidentskú poštovú známku:

K folklóru má blízko

„K folklóru mám mimoriadny a osobný vzťah a vnímam ho ako základnú súčasť nášho národného kultúrneho bohatstva. Aj preto som rád prijal pozvanie na Medzinárodný folklórny festival na Myjave Myslím, že nikde na svete nie je na malom kúsku zeme tak rozmanitý folklór ako u nás na krásnom Slovensku,“ napísal prezident po tom, ako prijal pozvanie na víkendový sviatok folklóru na Myjave, ktorý sa tam koná dlhé desaťročia.

"Chceme byť ako Boh, ... niekedy sa aj tvárime, že všetko vieme"
"V živote sa chceme často zapáčiť a páčiť všetkým. Ježiš bol Boh a napriek tomu boli ľudia, ktorí ho nemali radi. Hovorili o ňom nevyberavo. Dokonca raz prišli za ním jeho príbuzní, aby si ho odviedli, pretože sa mal pomiasť na rozume." Začína... Čítať ďalej
23 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik