VAROVANIE! MÁTE DOMA TENTO LIEK? Úrady nariadili jeho okamžité STIAHNUTIE z predaja!
23 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Skontrolujte si pre istotu svoje domáce lekárničky. Na slovenskom trhu sa do obehu dostal nevhodný liek, ktorý sa vyznačuje istými nedostatkami. Z toho dôvodu ho radšej neužívajte.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zverejnil na svojom webe oznámenie o stiahnutí lieku, ktorý sa používa na liečbu problémov s orgánmi nazývanými paratyreoidné (prištítne) žľazy. Konkrétne ide o liek Cinacalcet Reddy 30 mg filmom obalené tablety, tbl flm 28×30 mg, kód ŠÚKL: 8929D.

Stiahnutie z trhu sa týka len šarže s číslom B2203639, s dátumom exspirácie 07/2025. „Dôvodom stiahnutia predmetnej šarže lieku je nedostatok v kvalite lieku – prítomnosť nitrózoamínovej nečistoty v liečive nad povolený limit. Liek sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení,“ upresňuje ŠÚKL.

cinacalcet

FOTO: Liek Cinacalcet Reddy 30 mg. Zdroj: adc.sk

Liek Cinacalcet Reddy 30 mg môžu užívať deti aj dospelí. Pri deťoch je určený na liečbu sekundárnej hyperparatyreózy so závažným ochorením obličiek. V prípade dospelých pacientov slúži na liečbu rovnakého ochorenia, prípadne na zníženie vysokých hladín vápnika v krvi.

ŠÚKL zároveň informuje, že na trhu sú dostupné aj iné lieky s obsahom rovnakého liečiva. Ak tento liek užívate a máte doma stiahnutú šaržu, kontaktujte alebo navštívte svojho lekára, ktorý musí stanoviť novú vhodnú liečbu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik