Z TEJTO obľúbenej potraviny sa stáva LUXUS! Extrémny nárast ceny
22 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Veľmi zdravá potravina, no pre mnohých sa stáva luxusom. Oproti minulému roku totiž za olivový olej zaplatíme takmer raz toľko. Za všetko môže veľmi zlá úroda na juhu Európy. Ďalší vývoj má v rukách počasie, informuje portál tvnoviny.sk.

Cena olivového oleja za posledné mesiace vyletela nahor, čím sa pre mnohých stáva luxusným tovarom. Kým v minulom roku v apríli stál v priemer 4,6 eura, tento rok zákazníci v obchodoch už za pollitra zaplatia takmer osem eur.

Extrémne suchá

Hlavnou príčinou je neúroda v Španielsku, ale aj v Taliansku a Grécku. Tieto tri krajiny tvoria až 75 percent celosvetovej produkcie. „Extrémne suchá v Španielsku a Taliansku spôsobili, že svetová produkcia olivového oleja poklesla v sezóne 22/23 až o 25 percent oproti minulému roku a táto nižšia úroveň produkcie pravdepodobne pretrvá až do tejto sezóny 23/24,“ uviedol analytik Marek Nemky pre portál.

Zároveň, zásoby v Španielsku sú taktiež na extrémne nízkych úrovniach, čo naďalej vytvára obavy o dostatok olivového oleja pre spotrebiteľov a cena na to reaguje rastom.

AKTUALIZOVANÉ POZOR Na Slovensku hrozia EXTRÉMNE búrky s vetrom a obrovskými krúpami!
Meteorológovia upozorňujú, že studený front dnes v plnej miere ovplyvní počasie aj na Slovensku. Pripraviť sa treba na vlnu intenzívnych búrok, pričom situácia bude podobne nebezpečná ako počas včerajšieho dňa. Hrozia veľké krúpy, prívalové zrážky... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Ceny neklesnú

Aj keď sa počasie v týchto oblastiach začína zlepšovať, tento rok ešte nemôžeme očakávať, že cena zamieri nadol.

„V súčasnosti sa stále nachádzame na cenách približne 9100 dolárov za tonu, čo je oproti cenám spred rokov na úrovniach okolo 4000 dolárov stále o viac ako dvojnásobok vyššie. Pozitívny vývoj na počasí by tak postupne mal normalizovať produkciu, avšak na normalizáciu si budeme musieť počkať až na ďalšiu ročnú sezónu,“ zhodnotil Nemky.

„Lacnejší olivový olej by som v najbližšom období taktiež neočakával, keďže produkcia je ešte stále značne poškodená a aj napriek pozitívnemu vývoju v tejto sezóne k prudkému nárastu produkcie pravdepodobne nedôjde,“ myslí si Nemky.

„Normalizácia by však mohla prísť v ďalšom roku, avšak to sa bude odvíjať od počasia, ktoré odhadnúť takto dopredu neviem,“ uzavrel Nemky.  

PRIESKUM Aj tentoraz by vyhral Smer! Matovičovci a Demokrati za bránami parlamentu
Parlamentné voľby by v júni vyhrala strana Smer-SD so ziskom 23,8 percenta hlasov. V tesnom závese sa drží Progresívne Slovensko, ktorému by dalo hlas 22,8 percenta opýtaných. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry AKO pre Joj 24. Na treťom... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik