Pri nákupe dovolenkových suvenírov treba byť opatrný
22 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Pri nákupe dovolenkových suvenírov treba byť opatrný, môžu byť vyrobené z ohrozených druhov živočíchov alebo rastlín. Patria medzi ne slony, nosorožce, mačkovité šelmy, primáty, papagáje, dravce, mnohé plazy či koraly. Taktiež vybrané druhy mušlí, kaktusy, orchidey či tropické dreviny. Na svojich webových stránkach to uvádza Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) a ministerstvo životného prostredia.

"Obchodníci niekedy zneužívajú neznalosť turistov a ponúkajú im na predaj tovar, s ktorými sa obchodovať nesmie alebo ho bez povolenia nemožno vyviezť z krajiny. Skutočnosť, že takýto 'tovar' je voľne ponúkaný na predaj, neznamená, že kúpiť ho a priviezť domov je legálne," uviedla inšpekcia. Dodala, že neznalosť predpisov v tomto prípade neospravedlňuje.

Za exempláre ohrozených druhov chránených Washingtonským dohovorom (CITES) sa nepovažujú iba živé živočíchy a rastliny, ale aj mŕtve jedince, ich časti a výrobky z nich. Môže ním byť kabelka, topánky, peňaženka či opasok vyrobený z krokodílej alebo hadej kože, soška zo slonoviny alebo vzácneho druhu dreva. Taktiež niektoré mušle, výrobky z pancierov korytnačiek, vysušené morské koníky, prípravky tradičnej ázijskej medicíny, kozmetika a akékoľvek prípravky s obsahom živočíchov alebo rastlín, vysvetľuje SIŽP.

Mnohé suveníry podliehajú hraničnej kontrole a v prípade, že ide o exempláre CITES, vzťahujú sa na ne podľa inšpektorov prísne vývozné a dovozné podmienky. Takéto exempláre nemôžu byť dovážané a vyvážané cez hranice Európskej únie bez špeciálneho povolenia.

Ambasády SR v zahraničí Slovákom pomôžu, no ich činnosť je limitovaná
Občania SR sa v prípade potreby v zahraničí môžu obrátiť na zastupiteľské úrady. Možnosti veľvyslancov a konzulov sú však limitované zákonmi a inými predpismi. Upozornil na to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Colníci môžu pri kontrole takéto predmety zabaviť a uložiť dovolenkujúcim pokutu. "V prípade nedodržania právnych predpisov CITES hrozí podľa legislatívy platnej na území SR fyzickým osobám pokuta od 66,38 eura až do 9958 eur a prípadne aj zhabanie exemplára. V obzvlášť závažných prípadoch, napríklad pašovanie, nelegálne obchodovanie, hrozí osobám dokonca trestné stíhanie a uväznenie," poukázala SIŽP. Dodala, že výška sankcie je v každej krajine iná a záleží od konkrétnych vecí a suvenírov, ktoré sú vyvážané z tretích krajín a dovážané do EÚ.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik