AKTUALIZOVANÉ POZOR Na Slovensku hrozia EXTRÉMNE búrky s vetrom a obrovskými krúpami!
22 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Meteorológovia upozorňujú, že studený front dnes v plnej miere ovplyvní počasie aj na Slovensku. Pripraviť sa treba na vlnu intenzívnych búrok, pričom situácia bude podobne nebezpečná ako počas včerajšieho dňa. Hrozia veľké krúpy, prívalové zrážky aj silný vietor.

Nie je to však jediná výstraha. Nad Slovensko sa opäť dostal saharský piesok. Po krásnych slnečných dňoch tak prídu búrky a spolu so zrážkami bude padať aj prach.

V sobotu nás čaká búrlivé počasie 

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje studený front, ktorý prináša vlnu intenzívnych búrok. V uplynulých hodinách zasiahli intenzívne búrky susedné Česko a čiastočne aj Rakúsko. Minimálne v Česku išlo o jedny z najintenzívnejších búrok roka. 

Hasiči počas včerajšieho dňa zaznamenali stovky výjazdov a to predovšetkým k popadaným stromom, ktoré lámal nárazový vietor s rýchlosťou až okolo 90 km/h. Veľmi extrémne boli krúpy, ktoré v Česku padali. Tie dosahovali priemer niekoľkých centimetrov a zaznamenané boli dokonca až 10 cm krúpy.

Minister financií zúri: DENNÍK N PRERAZIL ĎALŠIE DNO! Drzo klame bez štipky hanby!
Denník E (ekonomické spravodajstvo Denníka N) v piatok uverejnil článok v súvislosti so zavedením procedúry nadmerného deficitu zo strany Európskej komisie pod názvom "Hlavným vinníkom zlého hospodárenia štátu sú Fico a Kamenický". Minister... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

“Dnes všetko nasvedčuje tomu, že podobne extrémne počasie udrie aj u nás. Začne to už o pár hodín,” upozorňuje iMeteo.

Najextrémnejšie búrky sa očakávajú predovšetkým v Maďarsku a čiastočne na juhu Slovenska. Hrozí, že v týchto lokalitách budú padať krúpy veľké až 5 cm. Aj vo zvyšných oblastiach treba počítať s možným výskytom prívalových zrážok, silných poryvov vetra a krúp s priemerom 2 až 3 cm.

V priebehu popoludnia intenzívne búrky na západe a strede Slovenska ustanú a sústredené budú do oblasti východného Slovenska, kde sa budú vyskytovať až do večerných hodín,” predpovedá portál.

Pred búrkami varuje aj SHMÚ, ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Výstrahy pred búrkami na sobotu. Zdroj: SHMÚ

Čakajte najmä krúpy a lejaky

Dnešné búrky budú podobne extrémne, ako počas včerajšieho dňa v Česku.

Najextrémnejšie búrky sa očakávajú v bordovej oblasti, teda predovšetkým v Maďarsku a čiastočne na juhu Slovenska.

V týchto oblastiach je riziko veľmi veľkých krúp, ktorých priemer by mohol presiahnuť aj 5 cm. Vo zvyšných oblastiach treba počítať s možným výskytom prívalových zrážok, silných poryvov vetra a krúp s priemerom 2 až 3 cm.

očakávané riziko búrok

Očakávané riziko búrok, zdroj: iMeteo

Spolu so zrážkami bude padať aj saharský piesok

Vzdušným prúdením sa saharský piesok dostal nad Európu a v piatok (20.6.) dopoludnia sa dostal nad väčšinu Slovenska. “Saharský prach tieto dni zakalí oblohu a mierne zníži aj teploty, ktoré by inak bez čiastočiek prachu boli o niečo vyššie,” informuje portál iMeteo.sk. “Na kvapky vody sa naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré spolu s dažďom dopadnú k zemi,” dopĺňa.

“Najväčšia koncentrácia saharského prachu sa u nás bude sústrediť od piatka poobedia až po sobotu doobeda. O niečo menej ho bude už v nedeľu,” predpovedá portál. Najbližšie dni teda môžeme očakávať zaprášené cesty a predovšetkým autá či záhradný nábytok. Ak ste plánovali sobotné upratovanie, radšej s ním ešte počkajte.

Loď sa potápa, utekajú už aj Matovičovi verní
Zdá sa, že politický život hnutia Igora Matoviča prežíva posledné fázy. Pád bol rýchlejší, ako by ste sa nazdávali – veď ešte pred štyrmi rokmi nás líder OĽaNO trápil niekoľko hodín trvajúcimi tlačovkami s nezmyselnými opatreniami podávanými na... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Aktualizácia

Na väčšine územia Slovenska hrozia v sobotu búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa sa týka Košického a Prešovského kraja, taktiež okresov Brezno, Revúca a Rimavská Sobota. Platí do 22.00 h. Búrky tam môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 110 kilometrov za hodinu a krúpy. "Výskyt sprievodných javov je v danom ročnom období a oblastiach zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká," upozornil SHMÚ.

Pre okresy niektoré okresy Banskobystrického kraja a celý Žilinský, Nitriansky a takmer celý Trenčiansky kraj vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Platí predbežne do 18.00 h.

Silné búrky sa v sobotu môžu vyskytovať predovšetkým na východe a Gemeri, a to až do večerných hodín. Počasie v našej oblasti ovplyvňuje zvlnený studený front. V jeho okolí a pred ním sa nachádza teplý, no najmä veľmi vlhký labilný vzduch navyše aj so silnejším výškovým prúdením. V ňom sú vhodné podmienky na tvorbu intenzívnych búrok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

SHMÚ poukázal aj na vývoj kopovitej oblačnosti, ktorý zároveň môže negatívne ovplyvniť veľké množstvo saharského prachu vo vyšších hladinách.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik